Milijarder i vlasnik Patagonije poklonio svoju tvrtku u dobrotvorne svrhe
(Izvor: CAMPBELL BREWER)

Milijarder i vlasnik Patagonije poklonio svoju tvrtku u dobrotvorne svrhe

Milijarder, osnivač modnog lanca trgovina Patagonia kaže da je svoju tvrtku dao u dobrotvorne svrhe. Yvon Chouinard rekao je da će prema novoj vlasničkoj strukturi sav profit koji se ne reinvestira u vođenje poslovanja ići u borbu protiv klimatskih promjena.

To će iznositi oko 100 miliona dolara godišnje, ustvrdio je, ovisno o stanju tvrtke.

Patagonia prodaje odjeću za planinarenje i drugu odjeću za van u više od 10 zemalja. Osnovana 1973. godine, procijenjeni prihodi ove godine iznosio je 1,5 milijardi dolara, dok se neto vrijednost Chouinarda procjenjuje na 1,2 milijarde dolara.

"Uprkos svojoj neizmjernosti, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njegove granice", rekao je poduzetnik o svojoj odluci da odustane od vlasništva. "Umjesto da iz prirode izvlačimo vrijednost i pretvaramo je u bogatstvo, mi koristimo bogatstvo koje Patagonija stvara da zaštitimo izvor." Kalifornijska tvrtka već je donirala 1% svog godišnjeg profita lokalnim aktivistima i posvetila se održivim praksama. Ali u otvorenom pismu kupcima, ovaj  poduzetnik rekao je da želi učiniti više. Rekao je da je u početku razmišljao o prodaji Patagonije i doniranju novca u dobrotvorne svrhe ili o javnom puštanju tvrtke na burzu.

No dodaje da bi obje opcije značile odustajanje od kontrole nad poslovanjem. Čak su i javna poduzeća s dobrim namjerama pod prevelikim pritiskom stvaranja kratkoročne dobiti na uštrb dugoročne vitalnosti i odgovornosti, rekao je. Umjesto toga, porodica Chouinard prenijela je svo vlasništvo na dva nova subjekta. Patagonia Purpose Trust, koju porodica vodi, ostaje kontrolni dioničar kompanije, ali će posjedovati samo 2% njenih ukupnih dionica, rekao je Chouinard.

Vodit će filantropiju Holdfast Collectivea, američke dobrotvorne organizacije "posvećene borbi protiv ekološke krize" koja sada posjeduje sve dionice bez prava glasa - oko 98% tvrtke. "Svake godine novac koji zaradimo nakon ponovnog ulaganja u posao podijelit ćemo kao dividendu za pomoć u borbi protiv krize", rekao je Chouinard. On nije prvi poduzetnik koji je dao svoje bogatstvo. Prošle godine šef Hut Groupa, koji posjeduje niz online brendova za ljepotu i prehranu, donirao je 100 miliona funti dobrotvornoj zakladi nakon što je postao milijarder kada je njegova tvrtka uvrštena na burzu. Matthew Molding je o svom novostečenom bogatstvu rekao da "nije mogao ni pojmiti brojke" i pokušavao je nešto promijeniti.

U međuvremenu, osnivač Microsofta Bill Gates ove je godine obećao da će se "skinuti" s popisa svjetskih bogataša donirajući 20 milijardi dolara svom filantropskom fondu. Tech boss, za kojeg se smatra da vrijedi 118 milijardi dolara, obećao je dati svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe 2010. godine, ali njegova se neto vrijednost od tada više nego udvostručila.

federalna.ba/BBC

Patagonia doniranje klimatske promjene
La Scala aktivisti klimatske promjene
0 07.12.2022 11:05
UNDP raseljenost klimatske promjene
0 29.11.2022 17:43
suša Katalonija klimatske promjene
0 22.11.2022 17:54
klimatske promjene klimatski samit
0 07.11.2022 11:45