Miletić: Trojka se nalazi u pat-poziciji, Schmidt se boji Dodikove reakcije

Je li evropskim zvaničnicima više stalo od domaćih lidera da sa BiH otvore pregovore? Je li u pozadini strah od ruskog utjecaja i srpskog sveta? Zašto sve ključne odluke donosimo u posljednji čas? Trguje li i ko evropskim zakonima? Na ova pitanja odgovara Zlatko Miletić, predstavnik stranke Za nove generacije. Miletić kaže da je Evropa zakasnila kada je u pitanju Dodik koji Trojku i građane ove zemlje drži kao taoce, i da je intencija onih što vladaju od državnih institucija napraviti domove naroda.

„Očigledno je evropska birokratija spoznala da, barem kada je u pitanju Evropska unija, prostor Balkana može biti veliki sigurnosni izazov, pogotovo zbog projekta širenja interesa Rusije na čitavo ovo područje“, poručio je Miletić na početku razgovora.

Dodaje da je 'neko očigledno procijenio da brže-bolje, na svaki mogući način, moraju izvršiti pritisak na bh. vlasti, da se zakoni, kada je u pitanju naš pristupni put, realiziraju što prije'.

Političari iz Federacije Bosne i Hercegovine jako podcjenjuju sve ovo što se dešava u BiH posljednjih nekoliko mjeseci, ocijenio je Miletić.

„Bit ću slobodan da se vratim na 11. mjesec prošle godine, kada je po saznanjima koja ja imam, Nenad Stevandić kao predsjednik Skupštine Republike Srpske potpisao sa još dva predsjednika skupštine, Srbije i Crne Gore, – deklaraciju o ujedinjenju srpskog naroda na ovim područjima i – ne misle oni samo na kulturnu, netradicionalnu vrstu ujedinjenja, već misle na teritorijalno. Samo posljednjih mjeseci to je intenzivirano u toj mjeri da idu čak i prema formalizaciji toga“, rekao je on.

Miletić podsjeća da je u tom kontekstu napravio upit Vijeću ministara BiH u kojem je tražio da kažu je li taj podatak tačan.

„Uzeću samo primjer samo ovog našeg gospodina, ukoliko je tačno da je potpisao taj dokument, to je čisto krivično djelo iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – napad na ustavni poredak. Sačekat ćemo, ako ne bude niko htio, ja ću ga prijaviti za tu vrstu krivičnih djela“, naglašava Miletić.

Ističe da se Trojka nalazi u pat-poziciji.

„Dodik pokušava da ih disciplinira, drugim riječima im govori - ako nećete ili ne želite da uradite ono što ja namjeravam, onda ću vam pokazati kako se to radi na neki drugi način. Čitave njegove posjete Rusiji i Bjelorusiji – to je morbidno. Mi koji tražimo ulazak u EU – on na sasvim jedan transparentan način, čak drzak i bezobrazan, pokazuje istoj toj EU kako on ne poštuje njihovu vanjsku politiku. U isto vrijeme Trojku i sve građane BiH drži taocima“, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, na to sve se nadograđuje politika Dragana Čovića, koji pokušava kroz izborni zakon da provuče političko rješenje pitanja izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

„Ne možemo se trenutno pomaći iz te mrtve tačke i moramo čekati kad će se ko od njih odobrovoljiti da nam 'puste' te reformske zakone, da bi u konačnici ostvarili neki drugi cilj“, objašnjava Miletić.

Također ističe da 'mi moramo izabrati evropski put, a to znači evropske vrijednosti'.

„Mi usvajamo ono što nama odgovara ili idemo u tom minimalističkom smislu da zamažemo oči ovim iz EU, a onda proguramo to nešto. Primjer za to je Zakon o VSTV-u – šta je intencija ovih što vladaju? Intencija je da od svih tih državnih agencija, od VSTV-a, CIK-a, Ustavnog suda, naprave institucije koje će više ličiti na dom naroda nego na institucije koje se bave svojim poslom. Oni isključivo razmišljaju o partizaciji tih tijela“, smatra on.

Kaže da se više trebamo baviti profesionalizacijom političkih tijela, a ne njihovom politizacijom.

„Kad budemo svoju svijest razvili u tom pravcu, onda ćemo u narednom periodu ostvariti neke rezultate, i neće nam se dešavati, ima tu i odgovornosti međunarodne zajednice u velikoj mjeri, da polovina članova Vijeća ministara nema dovoljno dobar integritet. Ljude stavljamo koji su kriminalci, nasilnici, alkoholičari, narkomani, manijaci, i onda očekujete od njih da oni naprave sistem koji će stvoriti pravnu državu – to se neće desiti. Predstavnici međunarodne zajednice pričaju o tome kako se treba boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, kad je uspostavljano Vijeće ministara, pozdravljaju taj sastav – znači li to da pozdravljate te kriminalce. Nemam problem sa sastavom u smislu političkih partija, ali imam veliki problem s integritetom. Posljedica toga su sva ova sigurnosna dešavanja u BiH“, naglasio je Miletić.

Upitan zbog čega HDZ kroz izborni integritet želi riješiti izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kaže da bilo kakav administrativni preustroj BiH u tom smislu, pa makar on podrazumijevao neke procedure u izbornom zakonu - nije dobar.

„S obzirom na to da zastupam hrvatski narod kada je u pitanju Dom naroda, shvatam tu vrstu frustracije, ali ne shvatam način kako HNS i HDZ to pitanje pokušavaju riješiti. Mislim da oni idu pogrešnim putem. Oni to neće moći ostvariti u Parlamentu BiH i to se ne radi na taj način“, poručio je on.

Odgovorio je i na pitanje hoće li doći do usvajanja izbornog integriteta ili će visoki predstavnik reagovati.

„Christian Schmidt se boji Dodikove reakcije koji prijeti ako on to uradi, da će donijeti svoj izborni zakon za područje RS-a. Čović, Andrej Plenković, HNS isto tako ga odgovaraju od toga da to nije primjereno. Kad analizirate dosadašnje mjere koje je donio, ispada da je visoki predstavnik samo za područje FBiH. Da sam na njegovom mjestu, pustio bih do 21.3. da vidimo šta će biti s pristupnim putem i hoće li vlast donijeti tehničke izmjene“, rekao je on.

Podvukao je i da je Evropa zakasnila kada je u pitanju Dodik - trebali su ga zaustaviti prije pola godine ili godinu dana.

„On čeka da dođe do promjene snaga u Evropskom parlamentu. Taj čovjek se mora zaustaviti i od strane nas, i od strane međunarodne zajednice, jer to ne ide u dobrom pravcu“, ističe Miletić.

Dodao je da je Čović trebao biti na crnoj listi prije deset godina.

„Južna interkonekcija je jedna od stvari kojom on ucjenjuje Vladu FBiH i na neprimjeren način hoće da ostvari partijski utjecaj na čitav taj proces. To ne treba dozvoliti“, istakao je on.

federalna.ba

Mreža Zlatko Miletić
Mreža
0 11.06.2024 21:49
svesrpski sabor Mreža
0 11.06.2024 21:11
Mreža Srebrenica
0 11.06.2024 21:10
Srbija izbori Mreža
0 04.06.2024 22:15
UKC Tuzla linearni akcelerator Mreža
0 04.06.2024 22:14