Milanović: U slučaju eskalacije sukoba, iz Ukrajine ću povući sve pripadnike Hrvatske vojske
(Izvor: AA)

Milanović: U slučaju eskalacije sukoba, iz Ukrajine ću povući sve pripadnike Hrvatske vojske

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je kako će povući svakog pripadnika Hrvatske vojske ukoliko dođe do raspirivanja sukoba između Ukrajine i Rusije, ocijenivši narasle tenzije posljedicom američkih unutarnjopolitičkih previranja.

Milanović je za vrijeme posjete tvrtki “Kraš” u Zagrebu odgovorio na pitanje novinara kako će se Hrvatska postaviti u slučaju eskalacije aktualnog sukoba između Ukrajine i Rusije s obzirom na najave kako bi NATO mogao zatražiti prisutnost dodatnih pripadnika Hrvatske vojske na tom području.

“Ne znam ništa o tome, a vrhovni sam zapovjednik Hrvatske vojske. Gledam priopćenja prema kojima NATO pojačava prisutnost i šalje izvidničke brodove. Mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. To garantiram – ništa. Ukoliko dođe do eskalacije, povući će se svi, do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze ni s Rusijom ni s Ukrajinom, nego s dinamikom američke unutarnje politike, Joea Bidena i njegove administracije koju sam podržao jedini u Europi, i dalje imam razloge zašto sam to učinio 'Urbi et orbi' i javno, preuzimajući određenu razinu odgovornosti. Međutim, u odnosima i pitanjima međunarodne sigurnosti vidim jednu nekonzistentnost i, ustvari, opasno ponašanje. Ovi događaji se događaju u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije i aranžman koji će voditi računa o sigurnosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se. Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva kao čitava država ili kao 99 posto, da joj se ekonomski pomogne”, rekao je Milanović.

Svrgavanje s vlasti legalno izabranog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, rekao je Milanović, “u državnom udaru poticali su Europska unija i Washington iz tog vremena”.

“Rezultat tog državnog udara bila je okupacija Krima za kojeg neki visoki njemački zapovjednici govore neki dan kako je to trajno stanje, zapovjednik njemačke mornarice. Suočeni smo s ozbiljnom krizom iza koje prvenstveno stoji dinamika američke unutarnje politike”, kazao je Milanović.

Podsjetio je na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegov odnos s Rusijom za kojeg je ocijenio kako je izazivao sumnju zbog mogućeg postojanja kompromitirajućih podataka protiv Trumpa u posjedu ruske strane.

“Vladimir Putin je agresivan u državnom smislu, on nije etnonacionalist”, rekao je Milanović te dodao kako od strane unutarnjih aktera američke politike postoji pritisak na Pentagon i predsjednika Bidena da se SAD prema Rusiji postavi čvrsto.

Ukrajini nije mjesto u NATO-u, poručio je i dodao kako je osam godina nakon svrgavanja Janukoviča ta država “ostala jedna od najkorumpiranijih država na svijetu koja ekonomski stagnira i koja nije dobila ništa od Europske unije”.

Hrvatski predsjednik smatra kako je EU trebala uložiti određena sredstva kako ekstremisti u Ukrajini ne bi nastavili s vršenjem pritiska na dnevnu politiku.

“Ovo je situacija bez pravoga krivca, ali sa vrlo jasnom slikom tko bi od toga mogao imati štete i zato Hrvatska u tome neće sudjelovati u mjeri u kojoj ja na to mogu utjecati, a to je Hrvatska vojska”, poručio je Milanović.

Predsjednik je naglasio kako se Hrvatska treba maknuti od raspirivanja sukoba u Ukrajini “kao od požara i ne otvarati vrata”.

Milanović smatra kako su povećane cijene plina upravo posljedica ovog sukoba konfrontacije s Rusijom te kako se poslovna suradnja nekih istočnih njemačkih pokrajina s ruskom energetskom tvrtkom Gazprom smatra nekom vrstom nedopuštenog ponašanja zbog kojeg trebaju uslijediti sankcije.

“To je cijena koju svi moramo plaćati, platit će Nijemci, platit će i Europa, Hrvatska možda nešto manje”, zaključio je Milanović.

federalna.ba/AA

Zoran Milanović Ukrajina Hrvatska
Željko Komšić Zoran Milanović Andrej Plenković
0 15.05.2022 22:53
Dmitro Kuleba SAD Ukrajina
0 15.05.2022 14:58
Volodimir Zelenski Eurovizija Ukrajina
0 15.05.2022 09:47
Evrovizija Eurosong Ukrajina
0 15.05.2022 01:12
Ukrajina Harkiv
0 14.05.2022 20:25