Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu
(Izvor: Ured predsjednika RH)

Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prisjetio se u petak masakra nad osmero hrvatske djece koja su na današnji dan 10. lipnja 1993. u Vitezu u središnjoj Bosni poginula od projektila ispaljenog s položaja Armije BiH i upozorio kako za taj zločin još nitko nije odgovarao. 

"Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj povijesti, zločin za koji nitko nije odgovarao", naveo je hrvatski predsjednik na svom Twitter nalogu.

Podsjetimo, najmlađa žrtva zločina koji se dogodio u predvečerje 10. lipnja 1993. godine bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin 12-godišnji brat Velimir, te još šestero djece, brat i sestra Milan i Sanja Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević i Sanja Križanović. 

Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu jer je dan ranije bilo potpisano primirje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane. 

Tada je iznenada ispaljen minobacački projektil s položaja Armije BiH koji je pao na samo igralište. Od eksplozije petero djece je odmah preminulo, a još troje u bolnici, dok je šestero pretrpjelo teške tjelesne ozljede. 

Za ovaj zločin do danas nitko nije procesuiran. Tužiteljstvo BiH još uvijek vodi istragu. 

federalna.ba/Fena

Zoran Milanović djeca Vitez
Zoran Milanović kandidatski status BiH EU
0 23.06.2022 11:03
Vitez Viteški ljetopis
0 22.06.2022 22:04
Belgija Sirija žene djeca IS
0 21.06.2022 14:30