Milanović: Plenković je mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Milanović: Plenković je mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je danas da se premijer Andrej Plenković utisnuo na Wikipediju hrvatskog političkog beščašća kao mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije i ponovo ga optužio da je uoči parlamentranih izbora Državno tužilaštvo stavio pod svoju kontrolu. Povod za još jedan u nizu verbalnih sukoba najviših državnih funkcionera, predsjednika iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i premijera iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio je izbor sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Njega predsjednik i veći dio opozicije smatra neprikladnim i kompromitovanim kandidatom zbog Turudićevih kontroverznih poznanstava i kontakata s osobama koje su predmet istraga, ali i osobom bliskom HDZ.

"Andrej Plenković je glavni zaštitnik kriminala i korupcije, prvi i jedini predsjednik Vlade u istoriji hrvatske države koji je politički doslovno okupirao Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i stavio ga pod svoju direktnu kontrolu", navodi se u saopštenju press službe hrvatskog predsjednika.

Milanović je optužio premijera da je, da bi zaštitio sebe i uske stranačke sljedbenike od mogućeg krivičnog progona, "osmislio i inscenirao 'demokratsku' farsu i ne pitajući za interes države nametnuo Ivana Turudića za šefa DORH-a uoči samih parlamentarnih izbora".

"Operacijom Turudić želi da sakrije ili izbriše sve tragove korupcije, kriminala i stranačko-političkog pogodovanja koji vode prema bivšim, ali i sadašnjim funkcionerima njegove Vlade i stranke", naglasio je Milanović.

On je ocijenio da je "u zlo doba Andreja Plenkovića Hrvatska postala najkorumpiranija u svojoj istoriji i da je nezamislivo postalo stvarnost: ljubitelja i prijatelja kriminalaca, Turudića, zadužio je da se bori protiv kriminala u trenutku kada niska njegovih izabranika čeka optužnice, dok ostacima ostataka njegove 'vjerodostojne' Vlade prijete istrage".

"Andrej Plenković je lažov, politički feik koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroisani birokrat. U istoriji hrvatske demokratije ostaće mjerna jedinica za političke podvale", dodao je predsjednik države.

On je optužio Plenkovića da izmišlja spoljne i unutrašnje neprijatelje odbacivši istovremeno njegove ocjene da svojim istupima kao predsjednik iskače iz ustavnih ovlaštenja. Milanović se oglasio pošto je juče Plenković, među ostalim, o njegovoj ostavštini govorio kao o "primitivizmu i vulgarnosti". Milanović je naveo da je u današnjem saopštenju naveo samo ključnu Plenkovićevu političku ostavštinu.

On je premijera nazvao samodopadnim manipulatorom koji državu koristi za lično pozicioniranje i promociju i koji je, kako je kazao, spreman da gurne pod tepih hrvatski interes samo da bi mu ime ostalo "u bubnju za popunjavanje evropskih fotelja".

Pritom ga je kritikovao da u Briselu nikad nije jasno i glasno stao u odbranu ključnih interesa Hrvata u BiH. Milanović je stao na stranu opozicije rekaši da je premijer podmuklo njihove poslanike koji su branili hrvatske zakone i Ustav od Plenkovićeve samovolje, etiketirao proruskim, a da je upravo on Rusima isporučio tada najveću hrvatsku kompaniju i svojim prijateljima ispod stola omogućio milionsku zaradu, a državi pravosudnu blamažu i moguću finansijsku štetu u milijardama.

Takođe je ponovio da je brinući o tuđim interesima Plenković osramotio Hrvatsku kada je naredio da se u UN glasa protiv mira u Gazi. On je, među ostalim, optužio premijera da je legalizovao političku trgovinu i da na vlasti opstaje zahvaljujući podršci "jeftinih saborskih etnobiznismena, uskočkih osumnjičenika i poneke političke lude" i da uz njihovu pomoć nasrće na nezavisne institucije države i pretvara ih u svoj stranački servis.

federalna.ba/Beta

Zoran Milanović Andrej Plenković
Ustavni sud Zoran Milanović
0 19.04.2024 16:12
Zoran Milanović Hrvatska izbori
0 18.04.2024 15:31
Andrej Plenković izbori Hrvatska
0 18.04.2024 12:58
Zoran Milanović Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 17.04.2024 11:54