Milanović: Hrvati u BiH ne smiju ovisiti o pukoj sreći ili volji činovnika
(Izvor: Arhiv)

Milanović: Hrvati u BiH ne smiju ovisiti o pukoj sreći ili volji činovnika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u nedjelju kako Hrvati u Bosni i Hercegovini ne smiju ovisiti o pukoj sreći ili volji "činovnika" te da je nakon dobrih osobnih odnosa s nekim od bh. političara shvatio da su oni "prevaranti".

Milanović je u izjavi za medije izbore u BiH opisao kao "izloženost Hrvata pukoj sreći".

"Štogod da bude, ako bude dobro za Hrvate opet neće biti dobro jer će to biti čista sreća, a ako bude loše bit će jako loše", prognoza je hrvatskog predsjednika.

Kazao je kako su Hrvati u BiH najavljivali mogućnost "oblika samouprave", u čemu će "ih on podržati", a "netko u tome htjeti fizički spriječiti", javlja Hina.

Hrvatski predsjednik je rekao da se nakon izbora "treba ponovno sjest i ispočetka sve početi raditi", ponovivši da je hrvatska politika "pala na ispitu" u zaštiti Hrvata u BiH. 

"Dokle god je moguće da netko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prijevara, to je trenutno na dijelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno", naglasio je.

Komentirajući napise medija o tome da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje ovlasti i ići u reforme izbornog sustava nakon izbora, Milanović je kazao kako Hrvati ne smiju ovisiti o "nečijoj dobroj volji" i "o milosti nekog činovnika".

"To je neizdrživa situacija", poručio je.

Milanović je rekao kako će broj Hrvata u BiH "na kraju pasti na par tisuća" te da je nakon dvadeset godina "pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih odnosa osobno i prijateljstva" s političarima u BiH poput Željka Komšića shvatio "da su to prevaranti" i da "im se ne može vjerovati".

Oni koriste činjenicu da Hrvata ima malo, no ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, "njima nema spasa", pesimističan je Milanović.

On je u svojoj izjavi ponovio kako se Hrvatskoj "ne dopušta" da bude dio EUFOR-ove misije Althea u kojoj u BiH sudjeluje više od tisuću vojnika iz 20-ak zemalja.

"Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i da su počeli raditi nešto po tome pitanju", rekao je hrvatski predsjednik, referirajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

"Tamo će se poštivati i naša volja jer smo potpisnica Daytona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO je nije oslobodio", naglasio je Milanović, dodavši kako je "temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović" u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika.

federalna.ba/Fena

Zoran Milanović