Milanović: BiH je Švicarska za Ukrajinu koja je dobila status EU kandidata
(Izvor: AA)

Milanović: BiH je Švicarska za Ukrajinu koja je dobila status EU kandidata

Hrvatski predsjednik kritizirao je predstavnike Vlade Hrvatske jer jučer ”na sastanku Europskog vijeća nisu zahtijevali da Bosna i Hercegovina, uz Ukrajinu i Moldovu, dobije status EU kandidata”.

Nakon svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u vojarni „Petar Zrinski“, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavi za medije osvrnuo se na jučerašnji sastanak Europskog vijeća pri čemu je kritizirao vanjskopolitički stav Vlade Hrvatske, ocijenivši kako su se hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova premalo zauzeli za dobivanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Milanović je izjavio kako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt postavljen „ilegalno” te kako bi trebao pretvoriti odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni izbornog zakona, u slučaju Ljubić, u praksu.

„Visoki predstavnik nije ništa nego produžena ruka nekih čudnih i vrlo mutnih krugova u BiH”, izjavio je Milanović te ocijenio kako je samo pravo na odluku visokog predstavnika moralno upitno.

„Ovo je hrvatska politička tragedija i hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinički objašnjava kako im se ustvari pomaže”, kazao je Milanović komentirajući činjenicu da su hrvatski predstavnici jučer u Briselu na Europskom vijeću odbili zahtijevati da se BiH, kao i Ukrajini i Moldovi, dodijeli status EU kandidata.

Istaknuo je kako je posebno Hrvatima u BiH stalo do integracije te zemlje u Europsku uniju te dodao kako su predstavnici sva tri naroda u BiH zainteresirani za dobivanje statusa kandidata u EU.

Posebno je kritizirao jučer izrečene riječi hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da je BiH disfunkcionalna država kojoj se kao takvoj ne može dodijeliti status EU kandidata.

Predsjednik Milanović je dodao kako ni Ukrajina nije funkcionalna država, ali kako mu je drago da je dobila kandidatski status, te poručio kako je „BiH za Ukrajinu, čak i prije ruskog upada, bila Švicarska”.

„Ovo je hrvatska politička tragedija, uništavanje hrvatske države i jedine šanse za tko zna koliko i kada opet, da BiH naprosto gurnemo u europski prostor. BiH, kao i ostalim država u regiji, treba gledati kroz prste”, izjavio je Milanović.

Milanović je pohvalio inicijativu slovenskog premijera Robert Goloba na Europskom vijeću da BiH dobije status kandidata ocijenivši to „džentlmenskim” potezom.

federalna.ba/AA

Zoran Milanović EU BiH
kultura BiH Film & TV Svjetla Sarajeva Srđan Perkić SFF Sarajevo film festival
0 14.08.2022 09:52
sport fudbal nogomet Prva liga Federacije BiH BiH
0 13.08.2022 21:43
sport košarka žene juniorke BiH Grčka Evropsko prvenstvo
0 13.08.2022 20:20
žrtve Crna Gora ubistvo BiH Telegram telegram saučešća
0 13.08.2022 18:29
BiH vremenska prognoza
0 13.08.2022 09:34