Milanović: BiH da dobije status kandidata, njeno preskakanje nalikovalo bi sadizmu
(Izvor: Arhiv)

Milanović: BiH da dobije status kandidata, njeno preskakanje nalikovalo bi sadizmu

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo se danas založio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za ulazak u EU ocijenivši da bi preskakanje te zemlje "nalikovalo sadizmu".

"Ja sam za to da se cijeloj BiH, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli, jer biće jako teško, gotovo nemoguće, objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu da budu kandidati i to u težem stanju u kojem su, a BiH ne može", rekao je Milanović novinarima tokom posjete kasarni u Zemuniku kod Zadra.

On je ukazao da se o kandidaturi BiH opet ne govori "kao da ta država ne postoji" i ocijenio da bi preskakanje BiH u kojoj "nema oružja, nema rata, nema teritorijalnih sporova, ništa ozbiljno, nalikovalo sadizmu".

"Hrvatska ne može da dopusti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat. Ako im sad ne damo status kandidata, jasno je da ih ne percipiramo kao državu", naglasio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je kazao da ga "u sarajevskim krugovima stalno gledaju kao neprijatelja BiH, kao nekoga ko ih želi smožditi, poderati", ocijenivši da je riječ o "suludoj ideji da bih to želio ili tako razmišljao".

Naglasivši da se zalaže da cijela BiH, a ne samo Hrvati, dobije status kandidata, on je rekao da reakcije u Sarajevu među onima koji ga inače kritikuju, "nisu bile loše". "Očekujem da se i hrvatska vlada i premijer zauzmu za to, to nije teško", istakao je Milanović.

Milanović je zaključio da Evropska komisija nije samostalno donijela odluku o Ukrajini i Moldaviji, jer u takvim stvarima "nije autonomna" i da je neko drugi odlučio ili su se uskladili da se prijateljski nastupi prema tim država. Milanović je ocijenio da je to u redu, ali da Hrvatska "ne smije da dozvoli da se preskoči BiH".

federalna.ba/Beta

Zoran Milanović
Izborni zakon BiH Hrvatska Andrej Plenković Knin Zoran Milanović
0 05.08.2022 20:57
Zoran Milanović
0 29.07.2022 18:42
Zoran Milanović Bundestag rezolucija
0 22.07.2022 19:59