Mijatović sa ministrom privrede Srbije: Ekonomska saradnja ispred politike

Mijatović sa ministrom privrede Srbije: Ekonomska saradnja ispred politike

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sastao se danas u Beogradu sa ministrom privrede u Vladi Republike Srbije Slobodanom Cvetkovićem. U otvorenom i prijateljskom razgovoru potvrđena je obostrana želja za daljnjim pozitivnim razvojem privredne saradnje BiH, odnosno Federacije BiH i Srbije.

Također, iskazano je zadovoljstvo rezultatima međusobne vanjskotrgovinske saradnje i potencirano opredjeljenje da se u narednim godinama znantno uveća obim robne i privredne razmjene.

Mijatović je naglasio je da su poslovne zone i privredni sajmovi polje na kojem se treba proširiti saradnja i mjesta gdje se mogu produbiti kontakti i provesti konkretni planovi poslovne saradnje.

Cvetković je potvrdio opredijeljenost Srbije i njene privrede za što širu regionalnu saradnju. U tom smislu izrazio je velika očekivanja od predstojeće organizacije EXPO u Beogradu 2027. godine i pozvao privrednike iz BiH i oba njena entiteta da se pripreme i uzmu učešće u ovom velikom svjetskom privrednom događaju.

Ministri Mijatović i Cvetković dogovorili su intenziviranje kontakata dva ministarstva i najavili organizaciju sastanka privrednih komora Federacije BiH i Srbije.

Zajednički je ocjenjeno da je ekonomska saradnja važna i za razvoj svih drugih odnosa u regionu, te da političke nesuglasice i različita viđenja ne trebaju biti smetnja razvoju snažnih ekonomskih odnosa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Vojin Mijatović Slobodan Cvetković