Mijanmarska hunta će zamijeniti Suu Kyi na Sudu u Haagu u slučaju genocida nad Rohingyama
(Izvor: EPA/MARTIN DIVISEK)

Mijanmarska hunta će zamijeniti Suu Kyi na Sudu u Haagu u slučaju genocida nad Rohingyama

Mijanmarska hunta trebala bi u ponedjeljak zamijeniti Aung San Suu Kyi na najvišem sudu Ujedinjenih nacija u Haagu kako bi odbacili slučaj koji se vodi zbog genocida nad Rohingya muslimanima.

Suu Kyi je lično iznijela argumente Mijanmara na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) kada je slučaj prvi put prezentiran u decembru 2019. godine, ali je u međuvremenu zbačena s funkcije civilnog vođe u vojnom udaru prošle godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja se suočila s kritikama grupa za ljudska prava zbog svoje umiješanosti u genocid, sada je u kućnom pritvoru.

U svojim "preliminarnim prigovorima" u ponedjeljak, Mijanmar će tvrditi da sud nema nadležnost nad slučajem i da ga mora odbaciti prije nego što prijeđe na ročišta.

Lokalni mijanmarski mediji rekli su da hunta ima novu delegaciju koju će predvoditi Ko Ko Hlaing, ministar međunarodne saradnje, i Thida Oo, glavni državni tužilac, koji će prisustvovati suđenju online. Obojica su pod američkim sankcijama zbog državnog udara, javio je AFP.

Slučaj koji je pokrenula muslimanska afrička nacija Gambija optužuje pretežno budistički Mijanmar za genocid nad Rohingya manjinom u krvavom vojnom obračunu 2017. godine.

ICJ je u januaru 2020. godine donio privremenu naredbu da Mijanmar mora poduzeti "sve mjere" kako bi spriječio genocid nad Rohingyama dok traje višegodišnji postupak.

Gambija će svoje protuargumente iznijeti u srijedu.

Oko 850.000 Rohingya trenutno je u  kampovimau susjednom Bangladešu, dok je još 600.000 Rohingya ostalo u jugozapadnoj državi Rakhine u Mijanmaru.

Slučaj Rohingya na ICJ-u zakompliciran je državnim udarom koji je zbacio Suu Kyi i njezinu civilnu vladu, te pokrenuo masovne proteste i krvavi vojni obračun. Prema lokalnoj posmatračkoj grupi u tom obračunu ubijeno je više od 1.500 civila.

Suu Kyi se sada suočava sa suđenjem u Mijanmaru po nizu optužbi zbog kojih bi mogla biti osuđena na više od 150 godina zatvora.

federalna.ba/Fena

Aung San Suu Kyi Mijanmarska hunta Hag
Aung San Suu Kyi suđenje
0 03.05.2022 08:06
Aung San Suu Kyi Mjanmar presuda
0 27.04.2022 07:41
Mijanmar Aung San Suu Kyi
0 10.01.2022 10:14