Midhat Ajanović, prvi dio

Midhat Ajanović (Sarajevo, 1959.) u rodnom gradu je studirao novinarstvo, a filmsku animaciju u „Zagreb filmu“.

Midhat Ajanović autor je koji svoju kreativnost izražava kroz više vrsta umjetnosti. Počevši od animiranih filmova, karikature do stripova, te kroz književna djela. Autor je knjiga karikatura i strip-albuma. Stripovi rađeni po njegovim scenarijima objavljeni su na bosanskom, švedskom i italijanskom jeziku, a naučni radovi zastupljeni su mnogobrojnim časopisima širom svijeta.

Prvi roman Midhata Ajanovića "Jalijaš" objavljen je 1998.godine, a promociju u BiH imao je u ljeto 2006.godine. Izdavač ovog romana za našu zemlju je Izdavačka kuća ENKIDU, Sarajevo. Midhat Ajanović do sada je objavio osam romana – Nakon Jalijaša, to su romani „Gađan“, „Useljenik“, „Portret crtan ugljem i kišom“, „Katapult“, „Salijevanje strave“, „Time Laps“, „Kraj sezone“, „Dva muža Karoline Lotman“. . .

Midhat Ajanović bio je profesor historije filma na Višoj školi za animirani film u švedskom gradu Eksjöu, a estetiku filma i animacije predaje na Sveučilištu West u Trollhetanu. Bio je i gostujući profesor na sveučilištima u Zagrebu i Sarajevu.

Midhat Ajanović je i stalni suradnik časopisa Bosanska pošta u kojoj ima kolumnu naslova "Imaginarna pisma", a tekstove redovno objavljuje i u dnevniku "Geteborg-Posten“. Sarađivao je sa brojnim časopisima i novinama bosanskohercegovačke emigracije, a karikature je objavljivao u norveškim, švedskim i njemačkim listovima. Autor je u strip-scenarija za agenciju SAF, a bio je i ilustrator za švedskog izdavača dječije literature ”Young Genius”. Tri godine Midhat Ajanović bio je umjetnički direktor Internacionalnog festivala animiranog filma ”Animafest” u Zagrebu. Često je bio članom žirija na međunarodnim filmskim festivalima i salonima karikature u našoj zemlji, Hrvatskoj, Francuskoj, Makedoniji, Kini, Belgiji, Švedskoj i Norveškoj. Dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije na Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb 2006.godine. Za roman „Portret nacrtan ugljem i kišom“ 2010. godine na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu dobio je Klas de Wilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog porijekla.

**

Ton majstor – Šerkan Cakić

Autorica Serijala – Selma Dizdar

Produkcija – Dokumentarni program Radija F BiH

**

Izvor / foto - Wikipedija

Midhat Ajanović Portreti
Portreti Aleksa Šantić
0 05.02.2024 21:39
Nijaz Alispahić Portreti Federalni radio
0 05.01.2024 18:15
nadgrobni spomenici Mladen Pikulić Portreti izložba
0 22.07.2023 21:38
Mirko Marjanović Portreti Federalni radio
0 28.05.2023 22:04
Marinko Zekić Marin Portreti Federalni radio
0 25.03.2023 22:05