„Microsoft" i „Google" među najvećim donatorima inauguracije Bidena
(Izvor: EPA-EFE/OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT)

„Microsoft" i „Google" među najvećim donatorima inauguracije Bidena

Komitet za inauguraciju novoizabranog predsjednika SAD Josepha Bidena objavio je spisak glavnih donatora ceremonije za inauguraciju, među kojima su i džinovi američkog biznisa "Microsoft" i "Google".

Na podužoj listi, koju uglavnom čine privatni donatori, našli su se i "Qualcomm", "Verizon", "Comcast" i "Charter Communications".

Tu je i gigant vazduhoplovne i odbrambene industrije "Boeing", nekoliko sindikata, uključujući Američku federaciju učitelja i Međunarodno bratstvo električara, prenosi "Sputnik".

Na spisku su se našle i investiciona kompanija "Capital Group" i dvije kompanije koje su vezane za zdravstvo - osiguravajuća kompanija "Anthem" i tehnološka kompanija "Masimo Corporation".

Bidenov komitet za inauguraciju odbio je istovremeno da prihvati donacije od registrovanih lobista i stranih agenata, kao i od kompanija koje se bave vađenjem, preradom, distribucijom ili prodajom nafte, gasa ili uglja.

Komitet do sada nije otkrio veličinu donacija korporacija, ali će to učiniti kasnije, u skladu sa američkim zakonima, prenio je "Sputnik".

Razmjere ceremonije inauguracije još su nejasne, a na inauguraciji Bidena i potpredsjednika SAD Kamale Harris na Capitol Hillu očekuju se pojačane bezbjednosne mjere poslije 6. januara, kada su pristalice Donalda Trumpa upale u Capitol dok je Kongres potvrđivao Bidenovu pobjedu na izborima.

U incidentu kog su najoštrije osudili demokrate, republikanci i Trump, poginula su četvorica demonstranata i jedan policajac.

federalna.ba/Srna

SAD Joe Biden Joseph Biden donator Microsoft google