Michel se sastao s Orbanom radi ublažavanja napetosti između EU i Mađarske

Michel se sastao s Orbanom radi ublažavanja napetosti između EU i Mađarske

Čelnik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se u ponedjeljak s premijerom Viktorom Orbanom u pokušaju da ublaži rastuće napetosti, dok je sve ratoborniji mađarski lider zaprijetio da će blokirati ključne odluke o Ukrajini.

Orban - jedini čelnik EU koji održava bliske veze sa Kremljom - prijeti da će iskoristiti svoj veto na samitu EU u decembru kako bi blokirao pomoć svom ratom razorenom susjedu i zaustavio pokušaj Ukrajine da se pridruži bloku.

Mađarski čelnik u svađi je s Bruxellesom oko čitavog niza pitanja, od migracija, reforme pravosuđa i prava LGBTQ populacije do Ukrajine.

Njegov posljednji napad je agresivna euroskeptična reklamna kampanja s plakatima usmjerenim na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Dok neki analitičari opisuju Orbanov potez prema Ukrajini kao običnu ucjenu za deblokadu milijardi eura zamrznutih fondova EU, drugi tvrde da on pokušava mobilizirati glasače protiv "briselskih birokrata" uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Prošle je sedmice Bruxelles odobrio 900 miliona eura avansa Mađarskoj iz svog fonda za oporavak od pandemije Covida.

Najveći dio novca koji je Budimpešta trebala dobiti suspendovan je, međutim, dok ne ispuni nekoliko uslova vladavine prava za koje EU navodi da ih Mađarska krši.

Bruxelles je također zamrznuo 22 milijarde eura u odvojenim kohezionim fondovima.

Orban je svojim pristalicama tokom mjeseca poručio da se Mađarska opire politici EU "svom snagom", tvrdeći da će ona odvesti Evropu "u propast".

Na sličan način, nacionalista je nedavno pooštrio svoj stav prema LGBTQ zajednici pod pritiskom krajnje desničarske stranke Naša domovina.

federalna.ba/Fena

Charles Michel Viktor Orbán