Michel doputovao u Kijev na desetu godišnjicu svrgavanja proruskog predsjednika

Michel doputovao u Kijev na desetu godišnjicu svrgavanja proruskog predsjednika

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel doputovao je u utorak u Kijev u znak podrške dok Ukrajina obilježava deset godina od početka masovnih protesta kojima je srušen predsjednik koga je podržavala Moskva te kada je Kijev pozicioniran na odlučan prozapadni put.

Michelova posjeta ukrajinskoj prijestolnici 21 mjesec nakon ruske invazije u punom obimu dolazi nekoliko sedmica prije nego, kako se Kijev nada, što čelnici Evropske unije pristanu na pokretanje dugog procesa formalnih pregovora za njegovo pridruživanje bloku.

- Drago mi je što sam se vratio u Kijev – među prijatelje - napisao je Michel na platformi društvenih mreža X, postavljajući fotografiju na kojoj se rukuje s ambasadoricom Evropske unije u Ukrajini Katarinom Mathernovom na željezničkoj stanici u Kijevu.

Maia Sandu, predsjednica Moldavije, koja se također nada da će idućeg mjeseca osigurati početak formalnih pregovora o pristupanju EU, doputovala je u Kijev i sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Sandu je objavila video na kome ona, Zelenski i njegova supruga Olena odaju počast brojnim demonstrantima - poznatim u Ukrajini kao "Nebeska stotina" - koji su izgubili živote tokom revolucije 2014.

Ukrajina, koja je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, obilježava u utorak Dan dostojanstva u znak sjećanja na svoje dvije prozapadne i prodemokratske revolucije 2004. i 2014. godine.

Zelenski je objavio video obraćanje naciji u kome je kazao da su aspiracije Kijeva da se pridruži Evropskoj uniji bile "romantični san" prije dvije decenije, ali su sada postale "stvarnost".

- Stoga bi naš status kandidata i dalji pristupni pregovori svakako trebali rezultirati punopravnim članstvom Ukrajine u EU - rekao je on.

- I sve to radimo uprkos ratu. Kada naš narod sada brani i sebe i Evropu – naglasio je ukrajinski čelnik.

Visoki zvaničnik EU kazao je Reutersu prošle sedmice da bi formalno pokretanje pregovora idućeg mjeseca moglo biti "u opasnosti", što zvuči očajnički u trenutku kada se pažnja s rata u Ukrajini preusmjerila na sukob u Gazi.

Revolucija iz 2014., koju Kremlj smatra državnim udarom pod pokroviteljstvom stranaca, potaknula je ruske trupe da zauzmu i anektiraju ukrajinski poluotok Krim i podrže pobunu militanata na istok, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Charles Michel Kijev
Ukrajina Rusija Kijev balističke rakete balistički projektili
0 11.11.2023 10:46
Ursula von der Leyen Ukrajina Kijev
0 04.11.2023 10:32