Meta će početi sakrivati osjetljiviji sadržaj od tinejdžera na Instagramu i Facebooku

Meta će početi sakrivati osjetljiviji sadržaj od tinejdžera na Instagramu i Facebooku

Kompanija Meta je saopćila da će početi skrivati neprikladan sadržaj s naloga tinejdžera na Instagramu i Facebooku, uključujući objave o samoubistvu, samoozljeđivanju i poremećajima u prehrani.

Gigant društvenih medija sa sjedištem u Menlo Parku, Kalifornija, objavio je u postu na blogu da, iako već ima za cilj ne preporučiti takav "dobno neprikladan" materijal tinejdžerima, sada ga također neće prikazivati u njihovim feedovima, čak i ako ga dijeli profil koji prate, navodi Associated Press.

- Želimo da tinejdžeri imaju sigurna iskustva primjerena dobi u našim aplikacijama – saopćeno je iz kompanije.

Svi profili tinejdžera, pod uslovom da nisu lagali o svojoj dobi kada su se prijavili na Instagram ili Facebook, također će imati veoma restriktivne mjere pri postavkama na platformama i bit će im blokirano pretraživanje pojmova koji bi mogli biti štetni.

- Uzmite za primjer nekoga ko piše o svojoj stalnoj borbi s mislima o samoozljeđivanju. Ovo je važna priča i može pomoći u destigmatizaciji ovih problema, ali to je složena tema i nije nužno prikladna za sve mlade ljude - navode iz Mete.

Naglasili su da počinju uklanjati ovu vrstu sadržaja iz 'feeda' tinejdžera na Instagramu i Facebooku, kao i druge vrste sadržaja neprikladnog za njihovu dob.

Ova najava dolazi u trenutku kada se kompanija suočava s tužbama iz nekoliko američkih saveznih država koje je optužuju da nanosi štetu mladima i pridonosi krizi mentalnog zdravlja mladih svjesnim i namjernim dizajnom objava na Instagramu i Facebooku.

federalna.ba/Fena

Meta