videoprilog Samira Pašalića (Federacija danas)

MESS: Susret s akterima predstava 'Ceremonija čaja' i 'Republika Baklava'

Predstava "Ceremonija čaja" kompanije SRSLYyour izvedena je u nedelju na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS. 

Ansambl SRSLYyour okuplja umjetnike iz Grčke, Kipra, Švedske, Njemačke i Švicarske, a predvodi ga režiser Achim Wieland koji se u bavi različitim sociopolitičkim temama.

Prikazujući drevnu tradiciju ceremonije čaja, gejša koja ga služi (glumac Marios Ioannou) počinje propitivati ulogu “služavke” i “zabavljačice” unutar jednog sistema koji se zasniva na kapitalu, potrošnji i vlasništvu. Kao uzor ljepote, obučena da pokretom, pjesmom i plesom zavede svoje klijente, “goste” će povesti na jedno putovanje na kojem će se osvrnuti na savremene oblike zlostavljanja, dječiji rad, trgovinu ljudima, ropstvo te visoku cijenu koju plaćamo da bismo osjetili radost i zadovoljili svoju pohlepu.

Kako je rečeno između ostalog na danas održanom susretu s akterima predstave na konferenciji za medije, predstava ima za cilj i da probudi empatiju.

Predstava koja dolazi iz Grčke "Republika Baklava" u produkciji Athens & Epidauros je pseudodokumentarna teatarska predstava inspirirana historijskim događajima iz Grčkog rata za nezavisnost (1821.), čija radnja je smještena u moderni, digitalno uvezani svijet sadašnjosti. Okosnicu predstave čini dvoje mladih koji pokušavaju da se oslobode tereta vječitih stereotipa netrpeljivosti i da sebi daju novi identitet.

Reditelj predstave Anestis Azas kazao je da se u ovoj predstavi govori o odnosima između Turske i Grčke, te da je to bila inspiracija za priču o jednom bračnom paru.

Par je grčko-turskog porijekla i radnja ove priče se dešava tako da se nakon života na zapadu vrate u Grčku, što izazove dosta čudnih reakcija i zanimljivih situacija.

Jedan od aktera predstave glumac Gem Yigit Üzumogl kazao je da gledaocima možda izgleda na glumci na sceni improviziraju, ali da nije tako jer je riječ o predstavi snažne strukture.

- Mi jesmo dosta opušteni, a ono što omogućava tu opuštenost jeste pristup i režisera koji nam je dao veliku slobodu u predstavi - kazao je Üzumoglou.

U ovoj predstavi koriste se tri jezika - grčki, turski i engleski jezik.

- U nekim trenucima se dijalog vodi na sva tri ili na dva jezika - kazao je reditelj predstave Anestis Azas.

On je istaknuo da je ovo prvo gostovanje ove predstave van Grčke, te da ga zanimaju reakcije publike u Sarajevu.

Predstava "Republika Baklava" na programu Festivala MESS je večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

federalna.ba/Fena

MESS