Memorijalni centar Srebrenica objavio izvještaj o negiranju genocida u ruskom medijskom prostoru

Memorijalni centar Srebrenica (MCS) danas je objavio izvještaj pod nazivom "Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru". Ovaj izvještaj je rađen u saradnji sa Austrijskom službom u inostranstvu (Austrian Service Abroad), a za potrebe ovog dokumenta je rađeno istraživanje čak 23 godine unazad kako bi se ustanovio broj negiranja genocida u Srebrenici od ruskih političara, nezavisnih istraživača, ali i zvaničnih organa Ruske Federacije (RF).

Također, Izvještaj prati narative koji su se koristili u kontekstu genocida u Srebrenici i njihov razvoj kroz vrijeme.

Pored, široj javnosti najpoznatijeg negiranja genocida u Srebrenici od ove zemlje – ulaganja veta Rusije na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 2015. godine, Izvještaj analizira izjave pojedinaca i pisanje medija u vezi negiranja ili minimiziranja genocida, prateći kontekst, korišteni jezik i način pisanja o genocidu u Srebrenici.

Metodologija korištena za prikupljanje i analizu podataka ista je ona koja se koristi za Izvještaj o negiranju genocida koji Memorijalni centar Srebrenica objavljuje godišnje od 2020. godine.

Ovaj dokument jasno precizira u kojim periodima je došlo do naglog porasta negiranja genocida u Srebrenici od ruskih zvaničnika i medija, kao što je vrijeme kada su otkriveni zločini u ukrajinskom gradu Buči 2022. godine, a za koje postoje jake indicije da ih je počinila ruska vojska.

Autorica ovog izvještaja Marina Maier, mirovna službenica Austrije u inostranstvu i šef obrazovnog odjela Austrijske službe u inostranstvu, radila je u Memorijalnom centru Srebrenica od marta do jula 2023. godine.

Radom na ovom dokumentu je doprinijela istraživačkoj bazi Memorijalnog centra Srebrenica, koja u posljednje tri godine broji sve više samostalnih istraživačkih publikacija i izvještaja.

Takva istraživanja jednostavno do sada nisu bila urađena.

Treba naglasiti da važnost narativa poricanja u masovnim medijima i uticaj koji oni stvaraju na društva ne treba potcijeniti, posebno u ovakvim vremenima dezinformacija.

Ovaj izvještaj naglašava važnost promovisanja tačnih i nepristrasnih narativa koji podržavaju integritet historijskih zabilješki.

Edin Ikanović, urednik Izvještaja, značajno je uključen u izradu Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, čije se treće uzastopno izdanje očekuje krajem jula ove godine.

Monica Hanson-Green, urednica i lektorica verzije Izvještaja na engleskom jeziku, sa Memorijalnim centrom Srebrenica radi na izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici od 2020. godine kada je prvi put objavljen.

Memorijalni centar Srebrenica će u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama nastaviti vršiti monitoring negiranja i minimiziranja genocida u Srebrenici, kako bi se oslobodio javni prostor od govora mržnje i lažnih sadržaja.

Izvještaj „Negiranje genocida u Srebrenici u ruskom medijskom prostoru“ moguće je preuzeti i pročitati na bosanskom i engleskom jeziku OVDJE i OVDJE, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

federalna.ba/Fena

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari izvještaj negiranje genocida
WMO izvještaj temperatura
0 30.11.2023 12:35
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari projekat Nacrt kalendara sjećanja
0 28.11.2023 10:45
Dan državnosti Bosne i Hercegovine Dan državnosti BiH Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 25.11.2023 17:01
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 22.11.2023 13:26
nacistički zločini zločini ljekara izvještaj
0 13.11.2023 07:52
Milorad Dodik izvještaj Evropska komisija Europska komisija
0 09.11.2023 19:30