Memorijalni centar Srebrenica: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
(Izvor: AA)

Memorijalni centar Srebrenica: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je obilježen 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Vijence na kamen temeljac mezarja, kao i prethodnih godina, položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković, predstavnici samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz MFS EMMAUS, kao i mnogobrojni građani.

Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, u obraćanju prisutnima rekao je:

”Danas smo ovdje da obilježimo događaj koji je značio prekretnicu u historiji Bosne i Hercegovine. Mnogima ni tada kao ni danas nije bilo po volji postojanje Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je 90-ih godina prošlog stoljeća bila žrtva agresije prvo Srbije pa kasnije i Hrvatske što je rezultiralo genocidom i UZP-om. I 30 godina poslije borba za pravdu i ravnopravnost svih građana naše zemlje naš je moto i cilj i tako će ostati”.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, uputio je građanima čestitku u povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

”Svim građanima u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine, kao i u dijaspori, čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Domovina je naša obaveza i zakletva o kojoj moramo brinuti i naš zalog za budućnost. Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati zbog onih koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, zbog onih koji danas žive i bore se da naša zemlja bude ljepša, kao i zbog generacija koje tek dolaze. Obaveza nam je graditi našu domovinu. Neka vječno živi Bosna i Hercegovina”, poručio je Fejzić.

federalna.ba/AA

Srebrenica Dan državnosti BiH
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa rezolucija UN-a Srebrenica genocid
0 13.04.2024 19:32
Srebrenica Dan šehida
0 11.04.2024 14:33
Bajram-namaz Srebrenica
0 10.04.2024 08:04