MC Srebrenica čuvat će kosti NN žrtava koje ne mogu biti identifikovane
(Izvor: AA)

MC Srebrenica čuvat će kosti NN žrtava koje ne mogu biti identifikovane

Posmrtni ostaci oko 90 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a koji ne mogu biti identifikovani, mogli bi biti trajno prebačeni u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Prošle sedmice Memorijalni centar, odnosno predstavnici Memorijalnog centra na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, su održali sastanak sa predstavnicima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Instituta za nestale osobe BiH.

Salihović je kazala da se razgovaralo o tome da ustupe posmrtne ostatke osoba koje niko neće imati da ukopa na dostojanstven način. Radi se o posmrtnim ostacima koji su godinama u vrećama na policama mrtvačnica, a čiji uzroci nemaju podudaranja.

"Memorijalnu centar je zatražio da te kosti budu sačuvani u kosturnici koja će u narednom periodu biti napravljena za ove potrebe. To će biti u objektu koji je u tom periodu nazivan 'Plavi hotel', a kojeg su koristili vojnici nizozemskog bataljona. Međutim, to je betonska hala i u nju budu smješteni tabuti koji se dovezu prije kolektivne dženaze. Te prostorije će se adaptirati upravo za ove potrebe. Naš je cilj da se te kosti ne nalaze negdje drugo, u nekim vrećama. Naš cilj je da obnovimo taj objekat, da bude adekvatan kako bi se te kosti sačuvale", istakla je Salihović.

Prema njenim riječima, najbitnije je da posmrtni ostaci budu na mjestu gdje bi trebale biti, a ne na policama mrtvačnica gdje se nalaze godinama.

"Ne možemo ih ukopati, nema nikoga da ih identifikuje ali će barem biti na mjestu gdje su i ostali. Za sada je riječ o 90 osoba. Međutim, postoje kosti iz kojih se ne može izvući DNK. Ali postoje i oni čiji srodnici nisu među živima tako da nije bilo nikoga ko bi dao krvne uzorke kada su se uzimali", dodala je Salihović.

federalna.ba/AA

NN lica Srebrenica ukop
Srebrenica Bratunac Take part
0 03.08.2022 19:48
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44
restrikcije voda Srebrenica
0 18.07.2022 14:22
genocid Srebrenica Godinjske Bare Bošnjaci Škorpioni
0 17.07.2022 15:41