videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Medvjedice Maša i Ljubica - turistička atrakcija na planini Ozren

Mjesto Donja Paklenica na planini Ozren unazad nekoliko godina je postalo pravi mamac za turiste i to ni manje ni više nego zbog priče o medvjedima. Medvjedice Maša i Ljubica glavni su akteri ove priče.

Da uvijek ne mora značiti da su medvjedi divlje i opasne životinje, primjer su Ljubica i Maša, koje su ekipu Federalne televizije zdušno dočekale. Iako smo djelimično narušili njihov popodnevni odmor, nismo došli u posjetu praznih ruku. Ponijeli smo njihove omiljene slatkiše - bombone.

Iako su obje naučile živjeti s ljudima, ipak je Ljubica druželjubivija. No, vremenom je i Maša popustila znatiželji i došla provjeriti ko im je u goste došao. Radoznalost je morala biti zadovoljena.

Maši i Ljubici je Petar Tubić pružio priliku za novi život, bez divljine i bez opasnosti, budući da su kao mladunčad ostale bez majki. Prvo Maša, a kroz nekoliko godina i Ljubica. Da su ostale u prirodi, ne bi preživjele.

Na planini Ozren u svom ograđenom prostoru Ljubica i Maša imaju sve, i već danas, ukoliko bi ih pustili u prirodu, ne bi preživjele, jer su navikle hranu dobijati isključivo od čovjeka. Uz sve naš domaćin tvrdi kako Ljubica i Maša jednostavno traže da im se posveti vrijeme. I mi smo se u to uvjerili jer brzo su se navikle na članove naše ekip , ali opreza nikad dosta.

Maša i Ljubica nisu spavale zimski san. Sretne su i zadovoljne i čekaju ljepše vrijeme i nove posjetioce, kada će ovaj kraj u potpunosti oživjeti. Imaju dovoljno prostora za život i igru.

Budući da su Maša i Ljubica pojele sve bombone koje smo im donijeli, mi  smo druženje priveli kraju i krenuli nazad u Tuzlu. Ukoliko se i vi želite družiti s Mašom i Ljubicom onda svakako posjetite Paraglajding klub Paraghost na Ozrenu.

federalna.ba

Donja Paklenica Ozren Maša i Ljubica