Međusobna vojna pomoć Atine i Pariza u slučaju spoljne prijetnje
(Izvor: Reuters)

Međusobna vojna pomoć Atine i Pariza u slučaju spoljne prijetnje

Poslanici grčkog parlamenta ratifikovali su danas Sporazum o odbrani sa Francuskom koja obuhvata klauzulu o međusobnoj pomoći u slučaju oružanog napada treće strane.

Petogodišnji sporazum objavili su u Parizu prošle sedmice grčki premijer Kirjakos Micotakis i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Micotakis je rekao danas da novi odbrambeni sporazum između Grčke i Francuske omogućava međusobno pomaganje u slučaju spoljne prijetnje.

Sporazum o straškoj vojnoj i odbrambenoj saradnji između Pariza i Atine postignut je prošlog mjeseca i obuhvata narudžbu za tri francuske fregate u vrijednosti od oko tri milijarde eura.

Atina je početkom godine od Francuske naručila 24 borbena aviona "rafal".

"Prvi put je jasno navedeno da će se pružiti vojna pomoć u slučaju da treća strana napadne jednu od dvije države", rekao je Micotakis u obraćanju poslanicima grčkog parlamenta pred glasanje o ratifikaciji sporazuma.

On je naglasio da je svima poznato "ko kome prijeti u Mediteranu".

Svi saveznici iz NATO-a moraju da pomognu članici ukoliko bude izložena napadu, ali višedecenijske tenzije između Atine i Ankare komplikuje činjenica da je i Turska u Sjevernoatlantskom savezu.

Grčka i Turska trenutno se spore oko obima njihovog kontinenta i pomorskih granica.

federalna.ba/Srna

Grčka Francuska