Međusobna optuživanja Kine i SAD na sigurnosnom samitu Shangri-La dijalog

Međusobna optuživanja Kine i SAD na sigurnosnom samitu Shangri-La dijalog

Američki ministar odbrane Lloyd Austin kritikovao je Kinu u subotu što je odbila da održi vojne pregovore, ostavljajući supersile u ćorsokaku oko Tajvana i teritorijalnih sporenja u Južnom kineskom moru.

Govoreći na Shangri-La dijalogu, najvišem sigurnosnom samitu u Aziji, Austin je rekao kako je odbijanje Pekinga da održi razgovore na tom sastanku podrilo napore za održavanje mira u regiji u kojoj dva suparnika povećavaju svoju vatrenu moć.

Duboko sam zabrinut što NRK (Narodna Republika Kina) nije spremna da se ozbiljnije angažuje na boljim mehanizmima za upravljanje krizama između naše dvije vojske - izjavio je Austin na samitu u Singapuru.

- Što više razgovaramo, tim više možemo izbjeći nesporazume i pogrešne proračune koji bi mogli dovesti do krize ili sukoba - kazao je.

Visoki kineski vojni zvaničnik uzvratio je na te optužbe, rekavši da su Sjedinjene Države odgovorne za prekid dijaloga pojačavanjem sankcija kineskim zvaničnicima i destabilizacijom azijsko-pacifičke regije svojim vojnim prisustvom.

- Kinesko-američki vojni odnosi suočeni su s poteškoćama, i odgovornost je u potpunosti na američkoj strani - poručio je general-pukovnik Jing Jianfeng novinarima na samitu.

- Kina pridaje važnost razvoju kinesko-američkih vojnih odnosa, a naša interakcija i komunikacija nikada nisu prekinuti - dodao je.

Američki i kanadski ratni brodovi plovili su kroz Tajvanski moreuz dok je Austin govorio u subotu, izvještava Wall Street Journal, što predstavlja demonstraciju vojne sile koja je razbjesnila Kinu u prošlosti i vjerovatno će još više udaljiti dvije strane.

Slaba su nadanja da će godišnji Shangri-La dijalog biti prilika da se poprave odnosi između SAD-a i Kine, koji su na najnižoj tački u posljednjih nekoliko decenija.

Washington i Peking u svađi su oko svega, od budućnosti Tajvana pod demokratskom vladavinom, teritorijalnih zahtjeva u Južnom kineskom moru i ograničenja predsjednika Joea Bidena na izvoz poluprovodničkih čipova.

Kineski ministar odbrane Li Shangfu u ovoj je sedmici odbio poziv da se sastane sa Austinom na sigurnosnom samitu. Li, general koga su SAD sankcionirale, održat će obraćanje skupu u nedjelju.

U petak su se njih dvojica rukovali na marginama konferencije, ali nisu održali detaljne razgovore, saopćio je Pentagon.

- Srdačan stisak ruke tokom večere nije zamjena za suštinski angažman - kazao je Austin.

Dijalog između dvije zemlje u zastoju je otkako je američki državni sekretar Antony Blinken otkazao posjetu Kini u februaru nakon što je pronađen kineski špijunski balon kako je letio preko Sjedinjenih Država.

Jedno od najtežih sigurnosnih sporenja između dvije supersile odnosi se na budućnost Tajvana, koji Peking želi da stavi pod svoju vladavinu.

Sve je veća zabrinutost da bi Kina mogla izvršiti invaziju na Tajvan uz uvlačenje SAD-a u bilo kakav sukob.

Austin je ukazao na rusku invaziju na Ukrajinu kao primjer "koliko bi naš svijet postao opasan kada bi velike zemlje mogle samo nekažnjeno da napadnu svoje mirne susjede".

Rekao je da su SAD "duboko posvećene" očuvanju statusa quo na Tajvanu, i protive se jednostranim promjenama s obje strane.

- Sukob nije ni neminovan ni neizbježan. Odvraćanje je danas snažno, i naš je posao da tako i ostane - dodao je Austin.

General Jing kazao je da su Austinovi komentari pogrešni, optužujući Washington da podstiče napetosti uspostavom direktnih diplomatskih odnosa s Tajvanom i povećanjem prodaje oružja toj teritoriji.

- SAD koriste Tajvan da obuzdaju Kinu, a tajvanske separatističke snage traže podršku Sjedinjenih Država da se zalažu za nezavisnost - izjavio je Jing novinarima, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina SAD