Međunarodni promatrači: Lokalni izbori u Srbiji dobro organizovani, ali sa smanjenom konkurencijom
(Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Međunarodni promatrači: Lokalni izbori u Srbiji dobro organizovani, ali sa smanjenom konkurencijom

Lokalni izbori u Srbiji bili su dobro vođeni i poštovana je sloboda izražavanja i okupljanja, ali dominacija vladajuće stranke, kao i rascjepkanost opozicije umanjili su njihovu konkurentnost, dok su navodi o širokom pritisku na javni sektor zaposlenika i zloupotrebe javnih resursa pogodovali vladajućoj koaliciji, rekli su u današnjem saopćenju međunarodni promatrači iz OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U saopćenju se naovdi da je pravni okvir adekvatan za provođenje demokratskih izbora, ali još uvijek postoji niz praznina i nedosljednosti. Iako su zakonske revizije iz 2022. postupile u skladu s brojnim preporukama ODIHR-a, nekoliko ključnih pitanja ostaje neriješeno, uključujući zloupotrebu javnih resursa i nadzor nad medijima i finansiranje kampanja. Parlamentarna radna skupina s predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka, kao i civilnog društva, osnovana je u aprilu posebno kako bi se pozabavila svim prethodnim preporukama ODIHR-a, ali se nisu složili ni oko jednog nacrta prijedloga prije dana izbora.

- Iako su ovi izbori bili dobro vođeni, svejedno smo svjedočili dominaciji vladajuće stranke i zloupotrebi javnih resursa - rekao je ambasador Lamberto Zannier, voditelj misije ODIHR-a za posmatranje izbora.

On je pozdravio stvaranje radne skupine za rad na implementaciji preporuka ODIHR-a za poboljšanje izbornog procesa te pozvao sve članove iz cijelog političkog spektra da pokažu predanost kretanju naprijed, ne samo za dobrobit jednog izbora ili jedne stranke, već za budućnost svih građana.

Oko 4,2 miliona ljudi imalo je pravo glasa na jučerašnjim izborima. U saopćenju se navodi da su lokalne izborne uprave radile učinkovito i općenito je bilo visoko povjerenje u njihovu sposobnost organizovanja glasanja. Međutim, njihova ovisnost o lokalnim upravama kojima je dominirala vladajuća koalicija smanjila je povjerenje. Izborni dan općenito je protekao glatko, ali su promatrači primijetili brojne probleme s tajnošću glasovanja, kao i nekoliko slučajeva ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i izolirane slučajeve nasilja. Promatrači su općenito pozitivno ocijenili prebrojavanje i tabeliranje.

Iako su se poštovale temeljne slobode i biračima je ponuđen širok spektar političkih opcija, zabrinutost zbog široko rasprostranjenog pritiska na zaposlenike u javnom sektoru i zloupotrebe javnih sredstava potaknula je pitanja o mogućnosti birača da slobodno izaberu.

Mediji u Srbiji su raznoliki, ali jako polarizovani. Medijski javni servisi i nacionalni privatni emiteri uglavnom su favorizirali javne dužnosnike i vladajuće stranke, dok je izvještavanje o opoziciji na privatnim kanalima često bilo negativno. Mediji su dali prioritet nacionalnom programu u odnosu na lokalna pitanja, ograničavajući količinu informacija dostupnih biračima. Izrazili su zabrinutost zbog prijetnji i zastrašivanja novinara, strateških tužbi protiv istraživačkih novinara i nekažnjivost za zločine počinjene nad njima.

federalna.ba/Fena

Srbija izbori