videoprilog Hane Porić i Elme Agić (Dnevnik 2)

Međunarodni dan nestalih obilježen u Banjoj Luci

Mirnom šetnjom centrom grada i izložbom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pod nazivom “Gdje je?” , u Banjoj Luci je danas  obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Centralnu manifestaciju je organizirao Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH, a sa Trga Krajine poslane su veoma značajne poruke, te upućen apel svima koji znaju i imaju informaciju o lokacijama u kojima se nalaze posmrtni ostaci oko 7.600 nestalih osoba, da konačno o tome progovore i otkriju sudbinu nestalih za kojima se još uvijek traga.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović je na skupu istakao kako je do sada pronađeno 80 posto nestalih osoba.

Dodao je da je to ponovo  prilika da se pozovu sve institucije u BiH da sarađuju i razmijene sve raspoložive informacije koje bi mogle otkriti gdje se nalaze posmrtni ostatci više od 7.000 građana BiH kako bi to izuzetno pitanje za državu konačno okončali.

Sa skupa u Banjoj Luci, kako je kazala glasnogovornica Instituta Emza Fazlić, poručeno je da se žrtve ne broje po nacionalnosti i da Institut za nestale osobe BiH nikada nije na taj način brojao žrtve koje su pronađene, odnosno, za kojima se još uvijek traga i da se to neće raditi ni sada.

- Sa skupa je poručeno da se za svim žrtvama traga istim intenzitetom. Civilizacijska i moralna obaveza i institucija i pojedinaca je da doprinesu unapređenju procesa potrage za nestalim osobama, naročito onih koji imaju informacije o lokacijama grobnica - kazala je Fazlić u izjavi za Fenu.

Na Trgu Krajine obratio se i  predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Mladen Živanović, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Elmir Camić, uime gradonačelnika Banje Luke Radivoje Majstorović iz Službe za poslove boračko-invalidske zaštite Grada Banja Luka, te muftija banjalučki Nusret ef. Avdibegović.

federalna.ba/Fena

Gdje je? Banja Luka
Banja Luka Banjaluka ubistvo
0 03.12.2022 12:41
Banja Luka ubistvo
0 03.12.2022 10:26
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56
Banja Luka identifikacija žrtva
0 23.11.2022 13:25
Manjača logor logoraši Banja Luka godišnjica
0 20.11.2022 12:48
Arnaudija Banja Luka
0 16.11.2022 08:19