Medijske kuće optužuju Izrael za namjerni napad na novinare u Yarunu
(Izvor: Screenshot)

Medijske kuće optužuju Izrael za namjerni napad na novinare u Yarunu

Libanonska novinarka prekinuta je raketnim udarom dok je uživo izvještavala o eskalaciji prekograničnih neprijateljstava između izraelskih snaga i grupe Hezbolah koju podržava Iran. Rif Akil sa libanskog kanala Al Jadeed bila je sa grupom novinara u Yarounu, u blizini izraelske granice, kada se  napad dogodio. Prema izvještajima, ona nije povrijeđena. Izraelska vojska nije komentarisala incident. 

Lokalni gradonačelnik i libanski državni mediji potvrdili su priču o prekograničnom incidentu u kojem se Izrael krivi da je namjerno izveo napad na novinare. Izraelska vojska, koju je kontaktirao AFP, nije odmah komentarisala najnovije udare.

Desetak novinara iz nekoliko medijskih kuća bilo je u obilasku terena kako bi izvijestili o šteti od izraelskog bombardiranja i izvještavali su iz pograničnog grada Yaruna kada su napadi pogodili.

Al Jazeera je navela da je njihov fotograf Issam Mawasi "lakše ranjen usljed izraelskog bombardiranja". "Vozilo Al Jazeere je također oštećeno tokom napada. Do napada je došlo dok je grupa novinara obilazila to područje", navodi se u izvještaju na web stranici katarskog emitera.

Šef biroa Al Jazeere u Libanu Mazen Ibrahim optužio je Izrael da je "direktno gađao" grupu, dodajući da su novinari bili na otvorenom prostoru.

"Izraelske okupacione snage ne oklijevaju da direktno gađaju novinare", naveo je on. Novinar Reutersa Issam Abdallah je 13. oktobra ubijen, a šest drugih novinara AFP-a, Al Jazeere i Reutersa je ranjeno dok su izvještavali o prekograničnim borbama u južnom Libanu.

Libanske vlasti optužile su Izrael da stoji iza napada. Izraelska vojska je međutim navela da još istražuje okolnosti kobnog udara.

Gradonačelnik Yaruna Ali Qassem Tahfah rekao je da su dva uzastopna izraelska udara u ponedjeljak "ciljala grupu novinara", pogodivši nekoliko metara od vozila timova.

Zvanična libanonska Nacionalna novinska agencija također je navela da su dva izraelska napada "ciljala medijski tim" koji je radio u Yarunu.

federalna.ba

novinari napad Izrael
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael
0 24.02.2024 10:32
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk  Izrael Gaza
0 23.02.2024 16:19