Mediji: Mađarski premijer Orban umiješan u kupovinu Euronewsa
(Izvor: EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO)

Mediji: Mađarski premijer Orban umiješan u kupovinu Euronewsa

Entiteti bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu tajno su učestvovali u kupovini glavne informacione evropske televizije Euronews prema ispitivanju koje su sproveli mađarski, francuski i portugalski mediji. 

Zvanično je investicioni fond "Alpac Capital"  sa sjedištem u Portugalu kupio većinski dio Euronewsa u julu 2022. godine, za oko 170 miliona eura.

Transakcija je odobrena u maju 2022. godine u francuskom ministarstvu finansija, pošto je Euronews sa sjedištem u Lyonu firma koja potpada pod francuske zakone vezane za strateški sektor, u ovom slučaju sektor medija. Ali najmanje trećina sredstava dolazi iz izvora vezanih za Viktora Orbana, otkrili su juče istražni mađarski portal Direkt36, francuski dnevnik Mond i portugalski Expresso.

Mađarski Szechenyi fond, tijelo koje je u trenutku transakcije bilo pod upravom fondacije kojom je predsjedavao ministar ekonomije Mihalj Varga, dao je 45 miliona eura, prema internim dokumentima. 

Strogo povjerljiva powerpoint prezentacija do koje je došao Direkt36 nagovještava da su politička pitanja igrale ulogu u odluci.  Cilj operacije bio je naime da se ublaži "naginjanje na lijevo" u medijima, pošto je Euronews "uticajan za politike EU".

Direktor firme Alpac Caiptal Pedro Vargas David, je pored toga sin bivšeg evropskog poslanika Maria Davida, bivšeg Orbanovog savjetnika i ličnog prijatelja. Glavni partner u operacijama komunikacija mađarske vlade New Land Media je sa svoje strane dao zajam od 12,5 miliona eura za mađarsku filijalu Alpac Capitala uključenu u tu kupovinu, potvrdio je vlasnik Đula Balaš.

Interni izvor na koji se taj medij pozvao rekao je da je očigledno da je naređenje za finansiranje investicije došlo "odozgo".

Od povratka Viktora Orbana na vlast 2010. godine medijski pejzaž je dubinski preuređen, javni mediji postali su prenosioci zvanične politike dok su mediji bliski vlastima kupili cijele dijelove sektora privatnih medija.

Kako navodi France press nisu mogli da dobiju reakciju na ovu informaciju ni od Euronewsa, ni od Szechenyi fonda ni od New Land Media.

federalna.ba/Beta

Viktor Orbán Euronews
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 05.04.2024 12:19
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06
Viktor Orbán
0 04.04.2024 22:07
Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
0 04.04.2024 20:14
Borjana Krišto Viktor Orbán Bosna i Hercegovina Mađarska
0 04.04.2024 17:53
Viktor Orbán Borjana Krišto Mađarska
0 04.04.2024 17:14