Medenica: Ako u Srbiji kažete da je bio genocid - odmah ste u problemu

Zbog čega je tako teško priznati genocid? Zašto postoji stigma u Srbiji da se razgovara o ovoj temi? Zbog savjesti i budućih generacija, Nevladina organizacija Žene u crnom godinama pokušava ukazati na odgovornost koju je imala Srbija u agresiji na BiH.

Na centralnom beogradskom trgu članovi udruženja Žene u crnom sinoć su izveli performans i poslali poruku vlastima u Srbiji da njihovi građani ne mogu i ne trebaju nositi odgovornost za ono što je počinjeno u prošlosti. Srbija mora prestati kriti i veličati ratne zločince, poručile su. Kao i svih godina ranije, predstavnici ove organizacije i danas su bili u Potočarima.

Činjenica da je na okupljanju u Beogradu sinoć bila prisutna samo jedna regionalna televizija - niti jedan lokalni medij, govori o tome kakav je odnos u Srbiji spram genocida u Srebrenici, istakao je za FTV Mirko Medenica, pravnik nevladine organizacije Žene u crnom i društveni aktivist.

“Čini mi se da se to apsolutno potiskuje, a postoje i neki političari, prije svega iz vlasti, koji i negiraju genocid. Generalno, dominantna stvar je da se to ignoriše, barem što se medija tiče. Političari, pa i opozicioni, uglavnom izbjegavaju pričati o tome. Vlast i mediji koji je podržavaju kreirali su atmosferu da je to poput zabranjene teme. Ako se spomene genocid – da je to već problematično”, rekao je Medenica.

Navodi kako je prije desetak godina u Srbiji bilo problematično za političare da kažu da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Sada je obrnuto, ako kažete da je bio genocid - odmah ste u problemu”, istakao je Medenica.

Dodaje da u Srbiji vlada strah: ako javno kažete da je bio genocid, možete imati problema, biti ismijani, odbačeni u društvu, svom okruženju. Stoga, ljudi koji smatraju da je bio genocid i osuđuju ga rijetko će izaći u javnost, ističe Medenica.

federalna.ba

Mirko Medenica Žene u crnom Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari genocid
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Nihad UK Vlada Kantona Sarajevo
0 20.09.2023 21:24
genocid Srebrenica
0 20.09.2023 19:41
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Ćamil Duraković
0 20.09.2023 16:38
Bill Clinton Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 20.09.2023 14:21
Menachem Z Rosensaft Srebrenica
0 20.09.2023 14:19
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari godišnjica otvaranja
0 20.09.2023 13:46