Mećava u SAD-u izbacila iz kolosijeka posljednji dio republikanske predizborne kampanje u Iowi

Mećava u SAD-u izbacila iz kolosijeka posljednji dio republikanske predizborne kampanje u Iowi

Niske temperature, jak vjetar i snježni nanosi izbacili su iz kolosijeka posljednji dio predizborne kampanje u američkoj saveznoj državi Iowi, dok su republikanski predsjednički kandidati davali svoje posljednje izjave biračima.

Prognostičari su upozorili na "prilično intenzivne uvjete snježne oluje" u većem dijelu Srednjeg zapada, s obzirom da je Nacionalna meteorološka služba (NWS) najavila da bi udari vjetra od 50 do 55 milja (80 do 89 kilometara) na sat, u kombinaciji sa snježnim naletima, mogli smanjiti vidljivost do četvrt milje.

Ekstremni vremenski uvjeti otežavali su život onima koji se nadaju Bijeloj kući, Ronu DeSantisu i Nikki Haley, koji su otkazali događaje samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u ponedjeljak u Iowi - prvog glasanja u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

-Želimo da svi budu sigurni - rekao je DeSantis novinarima u glavnom gradu države Des Moinesu, prenosi France24.

Kako je upozorila Nacionalna meteorološka služba, nakon oluje uslijedit će "arktičko izbijanje jake hladnoće", a usljed "opasno hladnog vjetra“ temperatura će tokom vikenda pasti na -45 stepeni Fahrenheita (-43 Celzijusa) u Iowi i širom regije.

Deseci automobila i kamiona viđeni su prevrnuti u Des Moinesu, a državna patrola Iowe objavila je na društvenim mrežama da su u petak prije 22 sata izvršili 436 intervencija pomoći vozačima.

U ažuriranju se navodi da će se uvjeti snježne oluje nastaviti u subotu "praćeni opasnom hladnoćom i vjetrom tokom vikenda i početkom sljedeće sedmice".

Vrijeme je izazvalo ozbiljnu zabrinutost oko odziva na stranačke skupove, jer Haley i DeSantis nastoje prestići bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji vodi u anketama za republikansku predsjedničku nominaciju s velikom razlikom na nacionalnom niovu i u Iowi.

Bivša ambasadorica UN-a i guvernerka Južne Karoline Haley prebacila je sva događanja u petak na internet, iako je preklinjala stanovnike Iowe da ne dopuste da ih vrijeme spriječi da se pojave u ponedjeljak.

-Izdržat ću sve što treba - rekao je DeSantis novinarima stojeći vani na snijegu.

-Želimo pobijediti, ovdje smo da dobijemo svaki glas koji možemo - rekao je 45-godišnjak nadajući se da će se suočiti s predsjednikom Joeom Bidenom na općim izborima kasnije ove godine.

Ali Trump, koji je obećao svojim pristalicama da će stići u Iowu prije glasanja unatoč vremenskim prilikama, računa na veliku pobjedu u državi koja će mu pomoći da brzo izbori nominaciju dok se suočava sa četiri optužnice.

Avio letovi koji su prevozili hiljade novinara i političkih promatrača u Iowu otkazani su ili preusmjereni u susjedne države, također suočene s posljedicama velike oluje.

Više od 2.000 letova je otkazano širom zemlje, uključujući više od 400 na čikaškom aerodromu O'Hare.

federalna.ba/Fena

SAD snježna mećava republikanci Donald Trump