McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenikom Aleksandrom Goganovićem razgovarao je danas s komandanticom NATO Štaba Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGahа o posjeti Sjevernoatlantskog vijeća (NAC-NATO) našoj zemlji, imenovanju generalskog kora OSBiH, planovima za 2024., saradnji NATO-a i MO BiH, te o projektima u čijoj realizaciji Savez ima ključnu ulogu.

Ministar Helez zahvalio je brigadirici McGahа što je bila aktivan učesnik posjete NAC-a.

- Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a kao i neposrednim kontaktima su nas dodatno ohrabrile. U isto vrijeme, moramo biti objektivni, mi moramo raditi više, posebno na programima koji su već više od godinu dana u zastoju - kazao je Helez.

Naglasio je da je za MO i OS BiH jako važno i usvajanje budžeta na nivou BiH.

- Prije svega moramo se boriti za novi budžet, jer na Vijeću ministara još nije utvrđen ni Nacrt budžeta, te smo u 2024. ušli u režimu privremenog finansiranja. Period privremenog finansiranja nas ograničava za svaki ozbiljniji projekt i usporava redovni plan nabavki - pojasnio je ministar odbrane BiH.

Tokom sastanka ministar je komandanticu upoznao i u kojoj je fazi projekat Paket podrške OS BiH (DCB). Naglasio je da kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH nastoji ispuniti uslove za početak pregovora za članstvo u EU.

McGaha je istakla čvrstu opredijeljenost NATO Štaba Sarajevo nastavku pružanja podrške MO i OS BiH.

- Jako cijenim vaše gostoprimstvo koje ste ukazali delegaciji NAC-a. Mislim da je dolazak Sjevernoatlanskog vijeća u ovom trenutku snažan signal NATO-a i dokaz njihove podrške OS BiH i vašoj zemlji. Važno je i to što se posjet desio na početku 2024. godine kada definišemo naše prioritete - kazala je komandantica.

Istakla je da je od velikog značaja za NATO Štab Sarajevo i nju lično da znaju koji su prioriteti MO BiH, kao i komunkacija sa Zajedničkim štabom OS BiH.

Naglasivši da je zadovoljan stepenom saradnje sa NATO-om, zamjenik ministra Goganović je rekao da je Pregled odbrane naš najbitniji strateški dokument i da se trebaju isprofilirati stavovi sa Zajedničkim štabom, te da podržava Program reformi i vjeruje da će uskoro biti usvojen za 2023.

Dodao je da "u radu komisije za saradnju sa NATO-om ne postoji blokada, nego je postojao zastoj zbog određenih dnevnih politika, izjava i odnosa“, a kao glavni prioritet istakao je važnost poboljšanja uslova rada i boravka pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim lokacijama, saopćeno je iz MOBiH.

federalna.ba/Fena

Zukan Helez Pamela McGaha
MOBiH Zukan Helez Bihać OSBiH
0 23.04.2024 19:12
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Zukan Helez Izborni zakon Izborni zakon BiH izmjene Izbornog zakona
0 26.03.2024 19:03