videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Mašović u Zenici na tribini „Svjedočenje iz masovnih grobnica“

U Zenici je održana tribina „Svjedočenje iz masovnih grobnica“, koju je organizovao Univerzitet u Zenici i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica. Gost tribine bio je Amor Mašović, predsjedavajući Federalne komisije za nestale osobe.

Tridesetogodišnje iskustvo Amora Mašovića utkano u spise, dokumente i sjećanja preživjelih na događaje iz 1995. godine bilo je uvod u diskusiju o genocidu u Srebrenici, ali i drugim zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

“Postoji čak 100 žrtava koje ne mogu dobiti ni ime i prezime. To je, zapravo, šta drugo nego genocid u kontinuitetu, genocid koji traje nad porodicama tih 100 Bošnjaka koji i danas liježu i ustaju sa mišlju - Bože, hoću li i ja dočekati da pronađem i ukopam svoje dijete, oca, brata, sina”, govori Mašović.

U svrhu očuvanja sjećanja, ali i edukacije o srebreničkoj istini BZK Preporod je tribinu „Svjedočenje iz masovnih grobnica“ organizovao u saradnji sa UNZE koji već godinama ostvaruje edukativne posjete studenata Potočarima.

“Bošnjački narod je zaboravan narod i ovo su prave prilike da se podsjetimo na genocid, na zločin koji se desio u Srebrenici, da prenosimo znanja mlađim generacijama i da znaju dobro šta se to dešavalo te 1995. godine”, ističe prof. dr. Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Učesnici tribine osudili su istupe predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, ali i osuđenih ratnih zločinaca koji daju uznemirujuće izjave o ratu u BiH i počinjenim zločinima.

Mašović napominje kako je stalno popuštanje međunarodne zajednice dovelo danas do trenutka kada se zločini više ne negiraju - nego se slave.

“Mi konstantno apelujemo na to da dođu nove snage u entitetu RS na političkoj, akademskoj, kulturnoj i vjerskoj sceni koje će se jasno obračunati sa fašističkim režimom 90-ih godina”, kazao je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK Preporod Zenica.

U Zenici će, inače, biti održan niz dešavanja uoči obilježavanja 11. jula, kako bi se ukazalo na važnost sjećanja, ali i suočavanja sa istinom na svim stranama kako se sudbina Srebreničana ne bi ponovila.

federalna.ba

Amor Mašović Srebrenica genocid Zenica
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari projekat Nacrt kalendara sjećanja
0 28.11.2023 10:45
Nezir Pivić Dan državnosti Bosne i Hercegovine Zenica
0 25.11.2023 22:07