Martin: Suočavamo se sa ozbiljnom situacijom

Martin: Suočavamo se sa ozbiljnom situacijom

Irski premijer Micheal Martin upozorio je danas Britaniju da će se suočiti sa veoma ozbiljnom situacijom ukoliko sprovede novi zakon o jednostranim izmjenama dijela Sporazuma o Brexitu radi lakše trgovine sa Sjevernom Irskom.

Martin je od Londona zatražio da nastave razgovore sa Briselom.

"Ukoliko nacrt zakona stupi na snagu, mislim da ćemo biti u veoma ozbiljnoj situaciji. Ono što je potrebno je pokretanje značajnih pregovora između britanske administracije i EU", naglasio je Martin.

Evropska komisija pokrenula je 15. juna pravni proces protiv Velike Britanije, optužujući London da je ugrozio mir u Sjevernoj Irskoj mijenjanjem trgovinskog sporazuma koji je usvojen nakon Brexita.

Prilikom Brexita, London se saglasio sa sporazumom kojim Sjeverna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu bloka i carinskoj uniji zbog otvorene granice sa Irskom, koja je članica EU, čime je stvorena carinska granica sa Velikom Britanijom.

Britanska Vlada je početkom sedmice predstavila zakon kojim se mijenjaju trgovinska pravila uvedena nakon Brexita za Sjevernu Irsku u pokušaju da zaobiđe odredbe sporazuma o povlačenju iz EU koji je potpisala.

Vlada premijera Borisa Johnsona insistira da ne krši međunarodno pravo i ukazuje na "neophodnost" da stupi u akkciju i obnovi institucija u Sjevernoj Irskoj u kojima vlast dijele različite struje.

federalna.ba/Srna

Irska Velika Britanija Brexit