Berišaj za Svijet: Srbija generira krizu zbog svojih unutrašnjih problema

Političari iz Republike Srpske nerijetko ovaj entitet porede sa Kosovom kada je riječ o pravu na samostalnost. No, je li to stvarno tako i kakva je zaista uloga Srbije u tom trouglu, u intervjuu u vanjskopolitičkom magazinu Svijet govorio je Martin Berišaj, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini i novoizabrani ambasador Kosova u Hrvatskoj.

“Ideja da se Republika Srpska izjednači s Kosovom je suluda. Kosovo je proglasilo svoju nezavisnost, Kosovo ima svoju teritoriju i s tom teritorijom i granicama ga je priznalo više od 115 država. Još nije član UN-a. Želja drugih da bi realizirali nešto što se nekad zvalo ‘Velika Srbija’, a danas ‘srpski svijet’, nekako navodi k tome da bi napravili neki balans. Srbija danas funkcionira po sistemu ‘Kosovo smo izgubili, ali ga nećemo dati’, a što se Republike Srpske tiče, funkcionira po sistemu ‘to je naše i moramo pripojiti’”, naveo ja Berišaj.

On ističe da ne generira krizu Bosna, već Srbija jer ima strašno velikih problema unutar sebe: “Kad imate puno velikih problema unutar sebe, onda obično izbacujete problem negdje vani”.

Ovo je razgovor iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Martin Berišaj Svijet
Svijet
0 26.11.2021 20:23
Svijet
0 21.11.2021 23:09
Bugarska izbori Svijet
0 21.11.2021 22:52
Svijet
0 14.11.2021 23:17