videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Besmrtni puk u Banjaluci, Kalabuhov o solidarnosti ruskog i srpskog naroda

Veliki broj građana Banjaluke polaganjem cvijeća i maršom odao je počast onima koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na obilježavanju dana borbe protiv fašizma pojavili su se predstavnici vlasti RS-a, ali i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Manifestacija Besmrtni puk, na kojoj je povezana srpska i ruska zastava, obilježena je porukama podrške Ruskoj Federaciji. Osim predstavnika političkih i nevladinih organizacija, skupu su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH, ali i članovi Noćnih vukova iz Rusije.

Poruke vlasti u odnosu na učesnike su poruke dvostrukih aršina.

Predsjednica entiteta RS-a Željka Cvijanović, uz poruku o pobjedi nad fašizmom, veličala je neustavni 9. januar i njegovo obilježavanje. Ambasador Rusije, govoreći o antifašizmu i solidarnosti ruskog i srpskog naroda, nije se osvrnuo na rusku agresiju u Ukrajini.

“RS može s pravom reći da ima dva dana pobjede, to je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, kad smo se odbrnaili od tog zla, i 9. januar, takođe naš dan pobjede, Dan kada je formirana RS, da bi spriječila da se takvo zlo ponovo desi na ovim prostorima”, rekla je Cvijanović.

“Današnji dan je dan upozorenja, jer vidimo da neonacizam diže glavu i mi ćemo ostvariti sve naše ciljeve. Mi ćemo doći tamo gdje moramo doći. Današnji dan je dan solidarnosti ruskog i srpskog naroda, solidarnost sa svim antifašistima u BiH”, poručio je Kalabuhov.

federalna.ba

Besmrtni puk Banjaluka Banja Luka
Banja Luka Banjaluka gradnja izgradnja
0 26.06.2022 18:42
Christian Schmidt Banja Luka Banjaluka
0 23.06.2022 17:42
Banja Luka Banjaluka
0 22.06.2022 18:40
europarlamentarci Banja Luka
0 20.06.2022 17:31
Banjaluka fizički obračun
0 13.06.2022 14:17