javljanje Maje Begtašagić (Dnevnik 2)

Marjanović: Želimo biti motor domaće i regionalne kinematografije

Brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i regiona prošetat će crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje će biti održana ceremonija otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnje izdanje donosi 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, ali i nekoliko serija u programu Pretpremijere serije i takmičarskoj sekciji "Srce Sarajeva za televizijske serije", gdje je ove godine 17 nominiranih. Specijalna projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu stvorila je odličnu atmosferu u publici. Broj prodanih ulaznica nadmašio je i rekordnu 2019. godinu. 

Marjanović o snimanju serija u BiH: Došlo je do promjene paradigme

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine za nekoliko sati počinje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, najljepše i jedne od najpozitivnijih priča u našoj zemlji. U vremenu kada se vraćamo uobičajenom životu nakon dvogodišnjih ograničenja zbog koronavirusa, u vremenu globalne krize i...

Direktor SFF-a Jovan Marjanović na crvenom je tepihu poručio kako se ciljevi Festivala nisu promijenili: “Mi želimo publici pokazati najbolje od svjetske kinematografije te biti motor domaće i regionalne kinematografije. Načini kako doći do tog cilja se mijenjaju iz godine u godinu – kao i filmovi u programu”.

Festival traje devet dana, ali rad za tih devet dana traje cijelu godinu, podsjetio je Marjanović. I projekti koje vode su cjelogodišnji – i prilagođeni su onome što su potrebe domaće i regionalne kinematografije, istakao je on te dodao kako nekad neke trendove pokušavaju i nametnuti.

federalna.ba

Jovan Marjanović SFF