Marjanović: Palestinskom reditelju Eliji Suleimanu Počasno Srce Sarajeva
(Izvor: AA)

Marjanović: Palestinskom reditelju Eliji Suleimanu Počasno Srce Sarajeva

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović danas je na prvoj ovogodišnjoj pres-konferenciji uoči Festivala objavio da će palestinskom reditelju Eliji Suleimanu biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će se u okviru Programa 'Posvećeno' ('Tribute to') biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su posljednje nagrada za evropsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022. godine (The European Achievement in World Cinema) Evropske filmske akademije te počasnog doktorata UcLouvain Belgium u februaru 2023. godine.

- Čast nam je odati priznanje iznimnom autoru i prijatelju Sarajevo Film Festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama - strahu i nadi, domu i domovini. Prepoznatljivim duhom pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvjetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sad, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svetionik razumijevanja, podsjećajući nas na moć pripovijedanja kako bi potaknuo tako potreban dijalog - izjavio je Marjanović.

Podsjetio je da je Suleiman bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kad je u Programu Open Air prikazan njegov film "To mora biti raj" koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Cannesu. Također, bio je predsjednik žirija 22. SFF 2016. godine, te gost 2013. godine.

Ovom prilikom, Marjanović ističe i to da će 30. po redu ovogodišnji SFF biti održan od 16. do 23. augusta.

- Program Festivala se polako sastavlja. Ovo je prva pres-konferencija, a kako vrijeme odmiče družit ćemo se sve više do otvaranja SFF-a 16. augusta. Pripreme su duže vrijeme u toku i prijave za filmove pristižu u velikom broju, vjerovatno rekordnom do sada – kazao je Marjanović.

Uvjeren je da će ovogodišnji Festival donijeti dosta zanimljivih filmova, ako ne i boljih od onih na prošlogodišnjem izdanju SFF-a.

- Imat ćemo kvalitetan program jer je očito da je nakon pandemije produkcija živnula. Bit će puno domaćeg sadržaja koji će publika gledati – dodao je Marjanović.

On je na pres-konferenciji potpisivanjem ugovora ozvaničio nastavak petogodišnje saradnje s Glavnim sponzorom Festivala – UniCredit Bankom, navodeći da je ova banka ključ mogućnosti razvoja događaja kakav je Sarajevo Film Festival.

federalna.ba/Fena

SFF Jovan Marjanović Elia Suleiman