Mario Župić pobjednik Ski alke na Kupresu

Kupreško skijalište na Čajuši ovog vikenda rezervirano je za Dalmatince i njihovo Četvrto prvenstvo u alpskom skijanju, a danas je otvoreno na najljepši mogući način trećom Ski alkom. Pravo sudjelovanja imali su samo dobri i uzoriti skijaši, isključivo članovi Ski kluba Sinj.

Ski alka je protekla u poznatoj ikonografiji Sinjske alke, s tom razlikom što su vitezovi konje zamijenili skijama. Alku je, kako to i priliči, otvorenom proglasio vojvoda:

Vojvodo, po prastarim običajima naših pradjedova, skije su naoštrene i namazane, a čvrsta desnica i oko sokolovo uvježbani. Sve je spremno za početak prve trke 3. sinjske Ski alke.

Trubač zovom trube navješta skijašu pripremu za spust, kopljem se nastojalo pogoditi alku, a svaki se pogodak u sridu burno proslavljao.

„Prvom trkom baš i nismo bili zadovoljni, malo je i puhalo, alka nam je malo bila visoka, drugu trku smo je malo spustili i već se pokazalo na rezultatima da je bolje“, kaže alkarski vojvoda Željko Cvitković.

„Imamo alkare koji učestvuju i u drugoj alki, kažu da je ova složenija i zahtjevnija, staza je brza, troja vrata, puše vjetar i snijeg pada u oči, ali eto, imamo i srida i pogodaka u dva i u jedan... Sve skupa i nije loša trka“, navodi ski alajčauš Damir Gulan.

Prošlogodišnji pobjednik ovaj je put imao manje sreće.

„Prva u ništa, druga u sridu, ali dobro, ovo je više zabavnog karaktera, niko nije ovdje s ciljem da dobije, više je zabava i druženje“, govori ski alkar Jerko Župić.

No, svaka pobjeda je ipak slatka, a neizvjesno je bilo do samoga kraja.

„Osjećaj je fenomenalan - da na ovakav način možemo pronijeti tradiciju svoga grada i Cetinske krajine. Čudotvorna Gospa sinjska je pomogla da ja budem slavodobitnik ove godine“, ističe pobjednik Ski alke Mario Župić.

A Sinjani se na Kupresu osjećaju kao u vlastitoj kući.

„Sinj, Kupres, livanjski kraj, Šujica, to je sve jedno tijelo tako da se osjećamo ovdje domaćinski. Kao što je za Alku i veliku Gospu narod ovoga kraja u Sinju, tako smo mi danas ovdje“, istaknuo je gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Unatoč hladnoći i udarima jakog vjetra publika je uživala u svakom trenutku, te se organizatori, a i domaćini nadaju kako će Ski alka postati jedna lijepa tradicija.

federalna.ba

Kupres Mario Župić Ski alka
Kupres šahovski turnir
0 25.03.2023 09:15
Kupres skijanje
0 05.03.2023 11:34
Kupres skijanje
0 29.01.2023 14:13
Kupres skijanje
0 22.01.2023 18:59