Marinković: Proizvođači pšenice ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom

Marinković: Proizvođači pšenice ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom

Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj u ovoj godini ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom ni kvalitetom - kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Prema njegovim riječima, jesen prošle godine je obećavala da bi mogla cijela pšenice biti zadovoljavajuća i da bi ta proizvodnja mogla biti profitabilna u Republici Srpskoj, naročito imajući u vidu povećanje subvencije po hektaru na 500 KM, poljoprivrednici su se odlučili za sjetvu te kulture.

- Nažalost, teška godina, napad bolesti, kiše, nevrijeme. Nije se moglo ući blagovremeno u tretmane, tako da je došlo do jednog šarolikog prinosa koji se kretao od totalno nerentabilnih 2 -2,5 tone po hektaru, a rijetke su površine gdje je taj prinos dostizao 5-6 tona po hektaru - kazao je Marinković.

Istakao je da je ovo vrlo loša godina za pšenicu, tako da proizvođači ne mogu biti zadovoljni.

- Na sve to, na kraju se nadovezale i niske otkupne cijene koje su bile znatno ispod praga rentabilnosti, naročito imajući u vidu ove niske prinose. Proizvođači pšenice u ovoj godini ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom ni kvalitetom. Ali na neki način svjesni smo toga da su oscilacije u proizvodnim godinama prisutne uvijek i da jednostavno imamo i ovakvih godina - kazao je Marinković.

On je izrazio nadu da će iduća godina biti bolja sa aspekta proizvodnje pšenice.

- Međutim, moramo biti uvijek na oprezu kada planiramo proizvodnju pšenice da je berzanska roba i da mi ne utičemo nikada na cijenu, imajući u vidu da smo mi jako mali proizvođači i da cijena ove kulture zavisi od kretanja globalnog tržišta - naglasio je Marinković.

federalna.ba/Fena

pšenica
hljeb poskupljenje hljeba cijene hljeba pšenica poljoprivreda poljoprivrednici ratari Semberija
0 20.01.2024 19:22
pšenica posavina žetva pšenice
0 14.07.2023 18:07