Marić: Radimo na tome da Zemaljski muzej sačuvamo za neku bolju budućnost

135. je godišnjica postojanja Zemaljskog muzeja BiH. Tim povodom, priređen je bogat sadržaj za posjetioce čime se naglašava važnost ove institucije.

"Već tradicionalno proslavljamo rođendan i drago nam je reći da ove godine ipak jesu malo bolji uvjeti. Naime, zadnjih nekoliko godina smo intenzivno radili na sanaciji i obnovi muzejskih prostora što je nama elementaran faktor, što je najbazičnije i naosnovnije što moramo napraviti d abi Muzej mogao funkcionirati kako treba i da bi kolekcije bile deponirane i sačuvane na ispravan način. Situacija generalno jeste bolja nego inače, a naravno to je samo početak. Radi se o ogromnoj instituciji, mi imamo oko tri miliona predmeta, četiri zgrade. Tu su užasno veliki troškovi, ali započeli smo i idemo dalje i nastavljamo raditi na tome da obnovimo Muzej i sačuvamo ga za neku bolju budućnost", istakla je zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.

Godišnjica Zemaljskog muzeja BiH: Čuvar tri miliona eksponata

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 135. godišnjicu od osnivanja. Rođendan proslavlja cjelodnevnim programom od 10 do 22 sata, a ulaz za posjetioce je besplatan. Uz stalne izložbene postavke na sva tri odjeljenja, pripremili su i bogat dodatni sadržaj za sve uzraste, s posebnim nag...

O Glasniku Zemaljskog muzeja kaže da je to naučna publikacija koja je počela izlaziti godinu dana nakon osnivanja Muzeja.

"Znači već 1889. godine. On kontinuirano izlazi već 134 godine i kao takav je najstarija naučna publikacija uopće na našim prostorima. Njegova važnost je nemjerljiva. Naravno, mi smo u zadnjih nekoliko godina nažalost imali dosta problema oko redovnog izlaženja Glasnika koji su primarno bili finansijske prirode, ali nadam se da od ove godine pa dalje ćemo uspjeti stabilizirati tu situaciju."

federalna.ba

Zemaljski muzej BiH godišnjica
Radovan Karadžić presuda ratni zločinac godišnjica
0 24.03.2023 09:52
Brčko distrikt BiH godišnjica
0 08.03.2023 17:29
Podgorica zločin u Štrpcima godišnjica
0 27.02.2023 13:54
Rusija invazija Ukrajina godišnjica
0 24.02.2023 07:42