(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica-Isović)

Marić, Cenić i Pašić u Otvorenom studiju na FR analizirali 2020.

Gosti Otvorenog studija na Federalnom radiju, urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović Ivana Marić, Svetlana Cenić i Vedad Pašić složili su se da su vlasti i nadležni u BiH u stanju pandemije dokazali da su nesposobni.

Pandemija je obilježila godinu na izmaku kako u svijetu tako i u BiH. S tim se moramo pomiriti, ali ono s čim ne moramo i ne smijemo jeste odgovor zvaničnika i institucija na izazove- složni su bili Marić, Cenić i Pašić.

„Mi ne znamo ko je glavni, mi nemamo jednu adresu. Kod nas to ide tako da smo imali Solaka pa on završio sa tužbama, pa smo imali Novalića i on završio sa tužbama. Pa su onda tu Pilav, pa Šeranić pa to se više ne zna ko se kome obraća. Među svim ovim ljudima ni jedna osoba kojoj mi vjerujemo. Svugdje u svijetu glavnu ulogu su imali političari koji su vodili procese. Samo kod nas nigdje ni Vijeća ministara, mislim da preko 90 posto stanovništva ne zna ni kako se predsjedavajući Vijeća ministara zove, a da ne pričam da je on morao imati veliku ulogu u ovome“- kazala je Ivana Marić, analitičarka.

Marićeva je kazala da nismo imali ni stručnjake iz oblasti potrebnih u ovakvoj situaciji. Samo je na sceni bilo prebacivanje odgovornosti.

„Građani su liječili jedne druge kroz vlastita iskustva koja su dijelili“, kazala je. „Jedan totalni javašluk u ovako teškoj situaciji.“

S Marić se složio i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić.

„Rekao bih doduše da su institucije više posla radile na samom početku pandemije. Sada ne rade ništa, nemamo nikakve informacije ni za dolaske ljudi, PCR testove, prelaske granica, nikakvih mjera nemamo sve su to neki izgovori. Nade polažem jedino u mlade ljude. Ovako ne znamo kome da se obraćamo. Pogledajte vi sve ove silne afere. Sramota. Od tog momenta ako nam je trebalo još dokaza da možemo da funkcioniramo bez vlasti i nadležnih ja onda ne znam šta više da kažem“-kazao je Pašić.

Svetlana Cenić, ekonomistica je kazala da nakon ove situacije sa pandemijom više niko ne vjeruje insitucijama u ovoj državi.

„Ja kao građanka očekivala sam krizni štab na nivou države, poštujući ustavno uređenje dakako, da bi se koordinirale mjere, a ne ovako da neka mjesna zajednica kaže nosite maske i izlazite do pet, a onda druga mjesna zajednica kaže možete nositi, ali samo unutra i izlazit ćete do šest. Pa vi onda odete preko granice mjesne zajednice pa izađete do šest. To je totalna budalaština i islijeđivanje naroda, ali mi smo inače zemlja za posmatranje i nadzor“- kazala je Cenić.

Ivana Marić podsjetila je na sramotne radnje nadležnih u teškoj situaciji za građane.

„Oni koji su u pandemiji imali najviše posla nisu bili ljekari već tužilaštva. Ne znam da li je i jedna nabavka prošla, a da nije završila u Tužilaštvu. To je žalosno. Dok se svijet suočava sa nepoznatom situacijom, strah se uvukao, zatvoreni smo u kuće, ne viđamo porodice, pokušavamo se zaštiti, a oni to koriste da nas kradu“, zaključila je Marić kazavši kako ne očekuje neki konkretan ishod u cijeloj priči o respiratorima.

„Vjerovatno će se opet izgubiti neki ključni dokaz, desit će se neka proceduralna greška i slično, ne očekujem ništa, jer mi do sad nemamo ni jednu presudu za visoku korupciju, a golim okom vidimo koliko nas kradu“, jasna je bila Marić.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

Ivana Marić Svetlana Cenić Vedad Pašić Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Otvoreni studio Lejla Brčić Adnan Šteta Admir Katica
0 14.01.2021 11:02
Adnan Šteta GRAS Jasenka Tica Isović
0 14.01.2021 10:14
Admir Katica Jasenka Tica Isović Otvoreni studio
0 14.01.2021 10:09
Vedad Pašić Jasenka Tica Isović Otvoreni studio
0 31.12.2020 09:56
Svetlana Cenić Draško Stanivuković Federalni radio Jasenka Tica Isović
0 31.12.2020 09:52
Salmir Kaplan Mostar izbori Jasenka Tica Isović
0 24.12.2020 10:19