Manifestacija “Novogradski dani 2023” u Sarajevu: Centralni događaj Dan odbrane općine Novi Grad - 08.06.2023.

Građani će uz “Novogradske dane 2023” do 30. juna ove godine imati priliku uživati u bogatim kulturno – zabavnim i sportskim sadržajima namijenjenim široj publici, od najmlađih do najstarijih…” – naveli su iz Službe za informisanje. Načelnik Općine Semir Efendić kazao je kako je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program, te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992-1995. Centralni događaj u sklopu dijela programa obilježavanja značajnih događaja i ličnosti je 08. Juni. - Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo koji se održava na brdu Žuč uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi. Također, izdvojio je koncert rock grupe “Bombaj štampa” koji će se održati kod dvorane na Dobrinji 23. juna, koncert grupe Mostar sevdah reunion 24. juna u Centru “Safet Zajko”, te 30. juna koncert duhovne muzike u Centru “Safet Zajko” kojim će manifestacija biti okončana. Između ostalog, naveo je i održavanje Međunarodne smotre folklora, Dana za penzionere, Porodičnog dana, Dana novogradskih osnovnih škola, uz predstave za djecu i odrasle, izložbe, te mnoge druge zanimljive sadržaje. U sklopu sportskog dijela programa, svim sportskim kolektivima ponuđena je mogućnost da predstave svoj rad i rezultate.

Pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Adisa Šuman naglasila je da su organizirali ukupno 51 događaj od kojih je 18 kulturno – zabavni, 20 sportski, među kojima su mnogi međunarodnog karaktera, dok se 13 odnosi na obilježavanje značajnih događaja i ličnosti. Posebno je izdvojila Međunarodni fudbalski turnir, Međunarodni odbojkaški turnir mladosti, Atletski miting, te Internacionalni festival karate uz održavanje Državnog prvenstva u praktičnom streljaštvu, Taekwondo takmičenje, te turnire u košarci, odbojci, sjedećoj odbojci, šahu, boksu, sportskom ribolovu i rukometu.

Budući da je tokom održavanja manifestacije najavljeno nestabilno vrijeme, predviđeno je da se događaji koji su planirani na otvorenom u Centru “Safet Zajko” Sarajevo, u slučaju padavina, održe u dvorani “Ramiz Salčin” ili Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

 

(Aida Hadžiabdić)

Otvoreni program
Otvoreni program
0 26.09.2023 15:07
Otvoreni program
0 21.09.2023 09:24
Otvoreni program
0 20.09.2023 15:10
Otvoreni program
0 20.09.2023 15:09