Manchester City otkrio statuu Aguera na desetogodišnjicu osvajanja titule

Manchester City otkrio statuu Aguera na desetogodišnjicu osvajanja titule

Fudbalski klub Manchester City otkrio je danas ispred stadiona statuu u čast svog bivšeg igrača Sergia Aguera, na desetogodišnjicu osvajanja šampionske titule osvojene golom argentinskog napadača u nadoknadi vremena.

Aguero je prije 10 godina postigao gol u 93:20 minutu utakmice protiv Queens Park Rangersa u posljednjem kolu Premijer lige i donio Manchester Cityu šampionsku titulu poslije 44 godina. Time je "93:20" postao historijski momenat za Manchesterski klub.

Osim Aguera, prethodno su statue ispred stadiona dobili i njegovi bivši saigrači David Silva i Vincent Kompany.

Statuu je napravio nagrađivani skulptor Andy Scott od hiljada zavarenih dijelova pocinkovanog čelika, navodi se na stranici kluba. Statua je postavljena ispred istočne tribine stadiona Etihad, a tokom noći biće osvijetljena plavom bojom, kao i statue Silve i Kompanya.

"Ovo je vrlo lijepa i dirljiva stvar za mene. Za tih 10 godina uspio sam da osvojim mnogo trofeja i pomogao sam klubu da postane jedan od najvažnijih klubova na svijetu. Zahvalan sam klubu što je napravio statuu kao priznanje mojoj fudbalskoj karijeri u Manchesteru. To je vrlo posebna stvar", rekao je Aguero.

On je na kraju prošle sezone poslije 10 godina napustio Manchester City kao najbolji strijelac u historiji kluba. U 384 utakmice postigao je 257 golova, osvojio je pet titula u Premier ligi, FA kup i šest trofeja u Liga kupu. Argentinac je najbolji strani golgeter u historiji Premier lige i ima najbolji odnos golova u minuti u historiji takmičenja.

federalna.ba/Beta

Manchester City Sergio Aguero
Manchester City incident
0 23.05.2022 11:19
Manchester City Premiership fudbal
0 22.05.2022 20:35
Phil Foden Manchester City Premier liga
0 21.05.2022 12:55
sport fudbal nogomet Premiership West Ham Manchester City
0 15.05.2022 17:35