videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 2)

Malobrojni katolički vjernici u Foči kod Dervente čuvaju svjetlost vjere

Najvećem blagdanu kršćanstva Uskrsu prethode veliki četvrtak, petak i subota. Uprkos kalvariji dugoj 30 godina malobrojni katolički vjernici u župi „Srca Marijina“ u Foči kod Dervente čuvaju svjetlost vjere. Nekada ih je ovdje bilo više od 4.500. Danas tek 79. Vjera je nada u bolje.

„Odakle ste - to ne možete zaboraviti“, kaže Željko Ivić, koji je u Foču došao iz austrijskog Klagenfurt. S njim su došla i djeca koja su, kaže, rođena u Austriji.

„Vidi se da je ovdje bilo baš lijepo“, kaže njegov sin Luka.

„Iz Užica sam i s mužem sam došla ovdje. Upoznali smo se u Klagenfurtu, tamo živimo. Moram reći da sam ja to potegnula da dođemo da djeca vide gdje je on rođen, gdje je bila ta kuća“, ističe Željkova supruga Marijana.

I tako porodica Ivić, jedna od više hiljada koje žive daleko od Foče čuvaju sjećanja na zavičaj. Malobrojni vjernici stalno žive u selu.

„Župa Foča danas ima 79 duša koje stalno tu žive. Prije rata je brojala četiri i po tisuće“, ističe župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Na Veliki petak u domaćinstvu se obavljaju samo neodložni poslovi. Na zemlji se ne radi.

„Hrane se životinje. Čisti se i priprema za Uskrs, da djeca dođu za vikend“, priča povratnik Jozo Grlić.

Na Veliki petak domaćice pripremaju Uskrsno posvećenje. Sastoji se od jaja, mesa, kruha, soli, voća i sjemenskog kukuruza.

„Nosimo to u crkvu posvetiti. I prvi dan Uskrsa uzmemo prvo malo soli, i onda imamo ručak, a ručamo to uskrsno posvećenje“, objašnjava povratnica Ana Grlić.

U selu je još mnogo porušenih objekata. Nema vode. Putevi se veoma loši kao i ostala infrastruktura zbog čega izostaje masovniji povratak.

„Dođu na vikend. Budu mjesec, deset dana, odu, vrate se i tako“, priča Jozo Grlić.

Ovu župu čini pet sela. Danas još uvijek porušenih. Sveti križ, baš kao crkvu na uzvisini, čuva pet ne slučajno odabranih elemenata.

„Svaki od njih je uzet sa jednog zgarišta od prije 30 godina i svaki od njih je poziv“, ističe fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Ovi ljudi osjećaju podudarnost između tri Kristova dana u grobu i 30 godina svog stradanja. Nakon tri dana u grobu Isus poručuje svojim zbunjenim mučenicima: „Idite u Galileju. Tamo odakle su svi krenuli i tamo ćemo se naći.“

"Za Fočane i vjernike Župe Foča to je konkretan poziv. Idi tamo odakle jesi da vidiš gdje, kako dalje u životu kako bi uistinu svoj život usmjerili prema onom susretu s Isusom Kristom u Kraljevstvu nebeskom", poručuje župnik fra Stjepanović.

federalna.ba

Derventa Foča povratnici Uskrs
Ferid Buljubašić Ahmet Sejdić Jošanica Foča
0 22.09.2023 16:54
Nerin Dizdar povratnici pripravnički staž
0 19.09.2023 13:04
Nerin Dizdar Bihać povratnici
0 16.09.2023 12:01
OHR povratnici Dejtonski sporazum
0 07.09.2023 08:47
Senad Sejfić napad povratnik povratnici
0 04.09.2023 19:28