"Malo je vjerovatno da će se veze Moskve i NATO-a normalizovati"
(Izvor: AA)

"Malo je vjerovatno da će se veze Moskve i NATO-a normalizovati"

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u srijedu da je malo vjerovatno da će se odnosi Rusije i NATO-a normalizovati u doglednoj budućnosti.

"Moskva je spremna da pronađe zajednički jezik samo na ravnopravnoj osnovi i uzajamnom poštovanju, ali to je uvijek bio problem za Sjevernoatlantski savez i njegove zemlje članice", rekao je Rjabkov u intervjuu za ruski dnevni list "Izvestija".

Na pitanje da li je sukob Rusije i NATO-a moguć u odsustvu izgleda za normalizaciju, Rjabkov je rekao da to zavisi od saveza.

"Rusija je spremna da brani svoje nacionalne interese svim sredstvima koja ima na raspolaganju", rekao je Rjabkov.

Diplomata smatra da nema izgleda za mirovne pregovore s Ukrajinom jer Zapad, koji podržava Kijev, ponavlja kao mantru da je formula mira ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jedina osnova za dogovor, a na takvoj osnovi je dijalog nemoguć.

Što se tiče kontrole naoružanja, Rjabkov je rekao da nema nacrta sporazuma između Rusije i SAD o produženju Ugovora o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START), koji ističe u februaru 2026. godine.

Međutim, Rjabkov kaže da SAD griješi ako očekuje pobjedu u sljedećoj trci u naoružanju ako START-3 ne bude obnovljen.

"Nećemo nasjesti na provokacije koje su vrlo karakteristične za američku politiku u ruskom pravcu, ali zagarantovano ćemo osigurati našu bezbjednost", rekao je on.

Ponovio je svoju prethodnu procjenu mogućnosti prekida rusko-američkih diplomatskih odnosa.

"Ali mi iznova i iznova naglašavamo na različitim nivoima da ruska strana nikada neće pokrenuti takav korak. Ako se to dogodi, to će se dogoditi kao rezultat odluka i akcija Washingtona", dodao je on.

federalna.ba/AA

Sergej Rjabkov Rusija NATO odnosi
Ukrajina Rusija Giorgia Meloni Justin Trudeau Alexander De Croo
0 24.02.2024 09:42
Antonio Gutteres Rusija Ukrajina
0 24.02.2024 08:35
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37