Magazinović: Roditeljima djece s teškoćama u razvoju oduzeto pravo na registraciju vozila
(Izvor: Fena)

Magazinović: Roditeljima djece s teškoćama u razvoju oduzeto pravo na registraciju vozila

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović objavio je danas da se, na inicijativu direktorice udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec, obratio ministru komunikacija i prometa BiH.

Magazinović je na svom Facebooku naveo da je novim Pravilnikom o registraciji vozila onemogućena registracija vozila na skrbnike djece sa teškoćama u razvoju (najčešće roditelji) nego se zahtijeva da se auto registruje na vlasnika (dijete sa teškoćama u razvoju).

- Budući da pored svih drugih kontraverzi vezanih za donošenje i sadržaj Pravilnika o registraciji vozila, imamo i slučaj da novi Pravilnik propisuje da skrbnici osoba sa teškoćama u razvoju gube pravo na registraciju vozila, odnosno da registraciju mora izvršiti osoba sa teškoćama u razvoju, postavljam pitanje kada će Pravilnik biti izmjenjen budući da postoji niz razloga za hitnost - navedeno je u poslaničkom pitanju koje je Magazinović uputio nadležnom ministarstvu.   

U obrazloženju navodi da je na sastanku s direktoricom Udruženja građana “Dajte nam šansu” iz Sarajeva Ines Kavalec informiran o vrlo ozbiljnim problemima s kojima se susreću članovi Udruženja, a koji su proistekli iz primjene Pravilnika o registraciji kojeg je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Magazinović napominje da su članovi Udruženja roditelji, ujedno i skrbnici djece sa teškoćama u razvoju, bez ikakve dileme, najosjetljivije kategorije društva.

- U obavljanju redovne skrbi o djeci, roditelji koriste vlastita motorna vozila. Prilikom uvoza i registracije navedenih vozila, roditelji koriste prava ili povlastice stečene po drugim osnovama i zakonima, a koja proističu iz stepena invalidnosti djeteta sa teškoćama u razvoju.
Prema odredbama prethodno važećeg Pravilnika o registraciji vozila, registracija navedenih vozila bila je omogućena na skrbnika, koji je i korisnik vozila (obzirom da djece sa teškoćama u razvoju to ne mogu biti), dok je vlasništvo evidentirano na dijete sa teškoćama u razvoju - navodi Magazinović.

Dodaje da iz nepoznatog razloga, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u paketu s ostalim izmjenama, odlučuje izmijeniti i ovaj dio, te propisuje registraciju vozila isključivo na vlasnika (dijete sa teškoćama u razvoju), onemogućavajući registraciju na korisnika vozila (najčešće roditelja). Ovakav postupak je stvorio niz problema skrbnicima djece sa teškoćama u razvoju - smatra Magazinović, dodajući da je ovu odredbu potrebno bez odgode izmijeniti. U skladu sa navedenim, ne ulazeći ovaj put u niz drugih kontroverzi vezanih uz donošenje i sadržaj Pravilnika o registraciji, obraćam se ovim pitanjem i tražim hitno pokretanje postupka izmjene i dopune navedenog pravilnika, te omogućavanje postupka registracije vozila, osim na vlasnika i na korisnika vozila - naveo je Magazinović u obrazloženju svog pitanja.

federalna.ba/Fena

roditelji djece s poteškoćama u razvoju registracija Pravilnik o registraciji vozila
Komisija za sigurnost Parlament FBiH stikeri Pravilnik o registraciji vozila Vojin Mitrović
0 14.09.2022 19:43
stikeri registracija Milorad Dodik
0 10.09.2022 21:03
nekretnine registracija Federacija BiH
0 10.05.2022 11:51
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo registracija vakcinacija
0 06.04.2021 14:54
Sputnik V vakcina vakcinacija koronavirus Covid19 pandemija virus registracija Rusija
0 07.02.2021 13:35