Magazinović: Ekonomiju prilagoditi zahtjevima i obavezama u borbi protiv klimatskih promjena

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjedavajući Zelenog kluba Saša Magazinović u ulozi domaćina Konferencije o klimatskoj akciji u Bosni i Hercegovini koju zajednički organizuju Delegacija EU i UNDP obratio se predstavnicima institucija u Bosni i Hercegovini, ministrima, zastupnicima, ambasadorima i mladim aktivistima, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Magazinović je istakao važnost postojanja Zelenog kluba kao neformalnog nadstranačkog tijela koje okuplja predstavnike svih nivoa vlasti koji izražavaju svoju spremnost da zajednički rade na smanjenju i neutralizaciji štetnih uticaja klimatskih promjena.

- Svi mi imamo lične identitete i niko ih ne treba dovoditi u pitanje. Svi imamo svoje političke stavove i pravo na njih. Nije tajna da među nama postoje političke razlike. Međutim, mi u Zelenom klubu smo uspjeli svoje razlike staviti po strani i izgraditi zajednički identitet, zajedničke stavove i zajedničke prioritete. Nije bilo teško dogovoriti se da nam je svima prioritet zdravlje građana na čijem unaprjeđenju radimo kroz konkretne aktivnosti na borbi protiv klimatskih promjena, prije svega kada je u pitanju dekarbonizacija. Nije bilo teško da se dogovorimo da nam je zajednički interes prilagođavanje naše ekonomije u skladu sa zahtjevima i obavezama u vezi sa borbom protiv klimatskih promjena. Na koncu, nije bilo teško da se usaglasimo da je globalni prioritet - očuvanje Planete i naš prioritet - istakao je Magazinović u svom izlaganju.

Magazinović se zahvalio predstavnicima institucija na svemu što u ličnom kapacitetu i u kapacitetu predstavnika institucija rade na borbi protiv klimatskih promjena i razvijanju svijesti o važnosti ove teme, te je pozvao na snažan zajednički angažman i u narednom periodu, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

federalna.ba/Fena

Saša Magazinović Zeleni klub
Branislav Borenović Saša Magazinović akcize na gorivo
0 27.06.2022 13:48
Saša Magazinović Irfan Ribić legalizacija kanabisovog ulja
0 16.06.2022 11:26
Saša Magazinović Rezime
0 06.06.2022 18:39