videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 1)

Magareće mlijeko Darka Grujića

Lijek za svakodnevne napore i borbu sa izazovima koje nosi ubrzan tempo savremenog načina života je u prirodi. Tom idejom vodio se i mladi Darko Grujić, koji je iz Drvara došao u plodnu sembersku ravnicu, gdje je napravio oazu mira i ljubavi. Na svom ranču, koji svakodnevno privlači brojne posjetioce, uzgaja domaće životinje i bavi se proizvodnjom magarećeg mlijeka.

Kada posao pretvorite u nirvanu, svaki dan imate priliku odmarati se radeći - ovako se u najkraćem može opisati ideja mladog Darka Grujića, koji je zapušteni kutak zemlje u semberskoj ravnici pretvorio u malu bajkovitu oazu, nazvavši je „Nirvana“.

„Prvo smo kupili 3 magarca, sada ih imamo 14. Imamo konja, šarplanince, srednjoazijske ovčare i u planu smo još proširiti sadržaj sa domaćim životinjama koje su rjeđe na ovom području. Prije su se magarci koristili za tovar, živjeli su u malo lošijim uslovima, a danas kod nas su slobodni, hrane se zdravo, ne razdvajamo ih i imaju neku svoju harmoniju“, govori Grujić.

Došavši iz Drvara u sembersko selo Donja Čađavica, sa sobom je donio i neke autentične predmete, karakteristične za sjeverozapadne krajeve BiH - time je ovaj ranč, vjeruje, učinio dodatno posebnim. Veliki broj posjetilaca svakodnevno dolazi da uživa u prirodi i druženju sa životinjama. 

Da mu zarada nije prioritet, govori i činjenica da se posjetiocima ulaz na ranč ne naplaćuje. Ipak, svi zainteresovani mogu kupiti magareće mlijeko, koje se na ovom ranču proizvodi. Magareće mlijeko od davnina je poznato kao „prirodni antibiotik”, no, zbog male količine koje dnevno daju magarice, ali i njegovih ljekovitih svojstava, cijena je znatno visoka – 100 maraka za litru. 

„Ako ko nema novca - pare nisu problem“, dodaje Grujić, koji dodaje kako se još bave i pčelarstvom, te prodaju med, propolis, sve pčelinje proizvode...

Ovim poslom se bavi nekoliko godina i namjerava da mu ova proizvodnja, koja se bazira na prirodnoj hrani, bude životno opredjeljenje. U planu je i proizvodnja domaćih kokošjih jaja, čime bi, navodi, upotpunio ovo gazdinstvo.

federalna.ba

magareće mlijeko Bijeljina Nirvana Darko Grujić