Mađarska vladajuća stranka poziva vladu da ne podrži početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU
(Izvor: Ilustracija/Getty Images)

Mađarska vladajuća stranka poziva vladu da ne podrži početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU

Mađarska vladajuća stranka podnijela je u srijedu parlamentu rezoluciju u kojoj poziva vladu da ne podrži početak pregovora o pridruživanju Ukrajine EU dok Budimpešta jača pritisak na Bruxelles uoči ključnog samita sljedeće sedmice.

Premijer Viktor Orban upozorio je da čelnici EU ne bi mogli postići konsenzus o početku pregovora o članstvu s Ukrajinom, i kazao da to pitanje ne treba stavljati na dnevni red samita.

Nepovjerenje prema Orbanu raste u Bruxellesu nakon ogorčenih sukoba tokom njegovih 13 godina na vlasti oko prava homoseksualaca i migranata u Mađarskoj, kao i pooštravanja državne kontrole nad akademicima, sudovima i medijima. To je rezultiralo zamrzavanjem milijardi eura evropskih fondova za Mađarsku.

- Politika proširenja Evropske unije treba da ostane objektivan proces zasnovan na pravilima i učinku - navodi se u rezoluciji parlamenta koju je podnela vladajuća stranka.

- Početak pregovora o članstvu s Ukrajinom treba da se zasniva na konsenzusu među državama članicama Evropske unije. Uslovi za to danas ne postoje – dodaje se.

U rezoluciji se navodi da bi čelnici EU prvo trebali detaljno procijeniti kako bi moguće članstvo Ukrajine uticalo na koheziju i politiku poljoprivrednih podsticaja unutar bloka, čijie su siromašnije članice EU, uključujući Mađarsku, među glavnim korisnicima.

Veliki priliv ukrajinskih žitarica u EU izazvao je prošle godine proteste poljoprivrednika u istočnoj Evropi, dok su poljske kamiondžije blokirali nekoliko graničnih prelaza s Ukrajinom, pozivajući EU da vrati dozvole koje ograničavaju tranzit za ukrajinske konkurente.

Orban će se sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u četvrtak u Parizu, uoči samita, saopćio je šef njegovog ureda za štampu.

- Orban se založio za veoma javnu strategiju stvaranja haosa i panike uoči samita Vijeća EU. Spektakl koji proizvodi osmišljen je da stvori stres i maksimizira njegovu moć prije susreta lidera EU - izjavio je Roger Hilton, istraživač u analitičkoj grupi GLOBSEC, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Victor Orban Mađarska članstvo u EU Ukrajina
Mađarska Švedska NATO
0 26.02.2024 17:21
Annalena Baerbock Ukrajina Njemačka
0 25.02.2024 17:52
Volodimir Zelenski Borjana Krišto Ukrajina
0 25.02.2024 16:42