Mađari izlaze na referendum o gradnji kampusa kineskog univerziteta

Mađari izlaze na referendum o gradnji kampusa kineskog univerziteta

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je referendum o gradnji kampusa kineskog Univerziteta Fudan u glavnom gradu Budimpešti, nakon što je opozicija oštro kritikovala takvu odluku.

Na konferenciji za novinare Orban je kazao da je opozicija zloupotrijebila želju kineskog univerziteta da otvori kampus u glavnom gradu, iako je to isključivo obrazovno pitanje.

Kazao je kako projekat o univerzitetu još nije spreman, ali da nakon završetka projekta svako može iznijeti svoje mišljenje i kao rezultat toga odluka će biti donesena.

"Osnivanje univerziteta isključivo je stvar struke. Ljevica je odlučila ovo pretvoriti u političko pitanje i tako je postalo političko pitanje. Zbog toga će glasači u Budimpešti na referendumu odlučiti kako bi rezultat bio svima prihvatljiv", rekao je Orban.

Ističući da Univerzitet Fudan sarađuje s četiri univerziteta iz Njemačke i 24 iz skandinavskih zemlja, kao i sa Univerzitetom Yale u SAD-u, Orban je poručio da univerzitet nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Očekuje se da će kampus Univerziteta Fudan u Budimpešti, koji će biti prvi u Evropskoj uniji (EU), biti otvoren 2024. godine i pružiti obrazovanje u području ekonomije, međunarodnih odnosa, medicine i tehničkih nauka.

federalna.ba/AA

Mađarska