Macron, Scholz i Draghi stigli u Kijev
(Izvor: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL)

Macron, Scholz i Draghi stigli u Kijev

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i premijer Italije Mario Draghi stigli su danas u posjetu Kijevu kako bi izrazili podršku Evropske unije otporu Ukrajine ruskoj invaziji.

U Kijevu će im se pridružiti predsednik Rumunije Klaus Iohannis. Tokom posjete se očekuje sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodymyrom Zelenskym, saopštila je ranije Jelisejska palata.

Nakon što su izašli iz specijalnog voza kojim su iz Poljske stigli u Kijev, Macron je rekao da će posjetiti mjesta koja su napadnuta. "Ovo je važan trenutak. Ovo je poruka evropskog jedinstva prema Ukrajini", rekao je francuski predsjednik.

Ovo je posjeta na najvišem nivou Kijevu od početka invazije, a posebno je značajna jer je riječ o liderima tri najmoćnije ekonomije EU.

Također ove države često su kritikovane da ne obezbjeđuju Ukrajini dovoljno oružja koje im je Zelensky zatražio, ali i zbog toga što su razgovarali sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lideri baltičkih i centralnoevropskih zemalja to su smatrale neprihvatljivim. Posjeta je važna i kao dio priprema za samit koji će naredne sedmice biti održan u Briselu i sastanak NATO-a u Madridu 29. i 30. juna.

Na samitu lideri članica EU razmotriće zahtjev Ukrajine da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

federalna.ba/Beta

Emmanuel Macron Olaf Scholz Mario Draghi Kijev
holokaust Izrael Jevreji Palestina Yair Lapid Mahmoud Abbas Olaf Scholz
0 18.08.2022 15:58
Olaf Scholz Mahmoud Abbas Njemačka holokaust
0 17.08.2022 09:32
Francuska Emmanuel Macron Rusija
0 27.07.2022 18:58