Macron predložio ograničenu autonomiju za Korziku
(Izvor: EPA-EFE/PASCAL POCHARD-CASABIANCA / POOL)

Macron predložio ograničenu autonomiju za Korziku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je danas da Korzika dobije ograničenu autonomiju, što bi bio mali korak u susret nacionalističkim osjećanjima na tom mediteranskom ostrvu.

"Hajde da imamo smjelosti da izgradimo autonomiju Korzike u Republici. To neće biti autonomija koja je protiv države niti autonomija bez države, već autonomija za Korziku i unutar Republike", rekao je Macron u obraćanju lokalnoj ostrvskoj skupštini.

Francuski predsjednik smatra da je ovo "ispružena ruka", ali nije ulazio u detalje o tome koja bi ovlaštenja mogla biti prenesena sa Pariza na Korziku, prenio je AP.

On je rekao da se zalaže za promjenu Ustava Francuske da bi se priznale "specifičnosti" te ostrvske zajednice, što treba da odobri francuski Parlament.

Korzika, na kojoj živi 340.000 ljudi i u sastavu je Francuske od 1768. godine, u prošlosti je bila poprište borbi za nezavisnost, a na tom ostrvu i danas postoji uticajan nacionalistički pokret.

Aktivisti za nezavisnost Korzike su 1998. godine ubili najvišeg francuskog zvaničnika na ostrvu Claudea Erignaca, a atentat je šokirao cijelu zemlju.

Ostali slučajevi nasilja su uglavnom uključivali postavljanje bombi u prazne automobile ili objekte preko noći.

federalna.ba/Srna

Emmanuel Macron Korzika
Emmanuel Macron Izrael Pojas Gaze Palestina bombardovanje
0 11.11.2023 11:59
Rishi Sunak Emmanuel Macron Francuska Velika Britanija Gaza Izrael Palestina
0 29.10.2023 18:58